De Daniel Ionașcu,

Microsoft, care a depășit Apple la finale anului trecut, avea o valoare de ”doar” 783 miliarde.

Acțiunile Amazon au crescut luni cu 3,5%, până la 1.629 dolari, în timp ce acelea ale Microsoft au crescut doar cu 1%, până la 102,06 dolari pe unitate.

Amazon, regele retailului online

Amazon domină retailul online și segmentul de cloud computing, iar mai nou s-a extins și în retailul tradițional, cumpărând lanțul Whole Foods. De asemenea, investește în magazinele fără angajați și în asistentul inteligent Alexa.

Microsoft domină PC-urile

Microsoft este regele calculatoarelor, Windows dominând sistemele de operare de pe PC-uri. În domeniul mobilelor nu a avut noroc, deși a cumpărat Nokia, după cum nu are succes nici în domeniul motoarelor de căutare cu Bing. Însă Microsoft are însă un mare succes în domeniul serviciilor de cloud computing și al serverelor prin platforma Azure.

Alphabet, holdingul care deține Google

A treia companie din lume în funcție de valoarea bursieră este Alphabet, holdingul care deține Google. Acesta are o capitalizare de 744 miliarde de dolari. Google produce Android, cel mai folosit sistem de operare din lume pe telefoane și tablete, dar deține și browserul Chrome, platforma video YouTube, Gmail și Google Maps. Mai nou investește masiv în inteligența artificială, iar Google Assistant e pe cale să ajungă instalat pe un miliard de dispozitive.

Alphabet deține și Waymo, cea mai avansată companie din lume în domeniul mașinilor autonome.

Acțiunile Apple au scăzut masiv

Acțiunile Apple au scăzut puternic în ultima vreme, după ce compania a avertizat că are probleme în China, unde utilizatorii nu mai cumpăra iPhone, ci modele ieftine ale producătorilor locali. Capitalizarea Apple se ridică acum la doar 705 miliarde de dolari, după ce în vară atinsese o mie de miliarde.

Principala sursă de venituri este iPhone, cu peste 60% din total, însă compania mai vinde și Mac-uri, tablete iPad, căștile Beats și ceasurile inteligente Apple Watch. Mai nou, Apple pariază puternic pe sectorul serviciilor online.

La ediția din acest an a târgului de electronice CES, producătorii de televizoare Samsung, LG, Sony și Vizio au anunțat integrarea HomeKit și Air Play 2 în dispozitivele lor, acestea urmând să comunice cu iPhone și să se conecteze la gadgeturile inteligente din casă.

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'
GSP.RO

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'