MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Amazon vrea să intre în domeniul jocurilor video. Gigantul lucrează la un ”Netflix pentru gaming”

Distribuie

Gigantul american Amazon lucrează la un serviciu de streaming de jocuri video, compania încercând astfel să intre într-un domeniu foarte profitabil, scrie The Information. Este vorba de un serviciu de streaming de jocuri, care va putea fi accesat grație unui abonament. Nu va mai trebui, însă, să cumperi fiecare joc, nici PC-uri sau console puternice.

Amazon negociază acum cu principalii producători de jocuri video participarea la acest serviciu.

Grupul nu este străin de domeniu, deținând deja Twitch, un site video unde împătimiții de jocuri transmit pe internet partidele lor de gaming.

„Netflix pentru jocuri”

Domeniul jocurilor video este împărțit în acest moment în mai multe categorii: posesorii de console de jocuri, domeniul jocurilor pe PC și al celor pe mobil.

În acest moment, situația este simplă: oamenii cumpără calculatoare cu plăci grafice scumpe și apoi achiziționează jocurile, fie online, fie din magazinele de specialitate.

Dar Amazon vrea să schimbe total acest lucru: vei putea juca ce joc dorești chiar dacă nu ai un calculator puternic și fără a fi nevoit să cumperi jocul. Totul contra unui abonament lunar.

Precedentul Nvidia

Producătorul de cipuri grafice Nvidia oferă deja un serviciu gratuit de acest gen pentru deținătorii de mini-console Nvidia Shield TV.

Acestea nu sunt foarte puternice comparativ cu Play Station 4 sau cu PC-urile pentru gaming, dar inovația este că toată procesarea se face pe serverele companiei, care apoi transmite către dispozitiv acțiunea.

Este vital, însă, să ai un internet foarte rapid pentru a nu avea lag, iar personajele din jocuri să nu se miște în reluare.

Chiar și Sony a cumpărat anterior o companie din domeniu, numită Gaikai.

Cine ia potul cel mare

Cei mai mari producători de jocuri video la nivel mondial sunt Electronic Arts, Activision Blizzard, Take Two Interactive, Bethesta Softworks, Epic Games (toți SUA), Ubisoft, Gameloft (ambele Franța), dar și Netmarble (Coreea de Sud), NCSoft (Coreea de Sud), Nexon (Japonia-Coreea de Sud), Bandai Namco (Japonia), Sega (Japonia), Capcom (Japonia), Square Enix (Japonia) și grupurile Tencent și Netsease (ambele China).

La acestea se adaugă și producătorii de console Sony, Microsoft și Nintendo.

Alte companii cu venituri mari din domeniul jocurilor sunt Apple și Google, care păstrează 30% din prețul unui joc vândut prin App Store și Google Play.

Numai că Amazon speră să schimbe acest model, în care utilizatorii cumpără și descarcă jocurile apoi pe dispozitivele lor, cu unul bazat pe abonament.

Google vrea un serviciu similar

Nici Google nu se lasă însă mai prejos, și lucrează la un serviciu similar de streaming de jocuri.

De altfel, producătorul de semiconductori AMD a anunțat că cipurile sale Radeon au fost alese de către Google pentru acest serviciu.

Amazon a devenit recent cea mai valoroasă companie din lume, depășind Microsoft.

Citește mai multe despre amazon, AMD, joc, netflix, streaming și Twitch pe Libertatea.

Comentarii