Acumularea de fluid, rezultat fie prin transsudatie, fie prin exsudatie in cavitatea abdominala poarta denumirea de ascita.

Ascita se produce ca urmare a  prezentei formatiunilor tumorale, cirozei hepatice, peritonitei, dezechilibrului electrolitic,  scaderii cantitatii de proteine din sange, asa cum se intampla in afectiuni renale si gastrointestinale, modificari la nivelul vaselor sanguine si limfatice, ruptura vezicii urinare.

In cazul in care cainele sau pisica dumneavoastra prezinta o importanta distensie abdominala, voma, anorexie, respiratie greoaie, durere la palparea abdomenului trebuie consultat pentru a confirma sau exclude prezenta lichidului liber in abdomen.

Diagnosticul diferential se face pentru dilatatie gastrica, obezitate, organomegalie, gestatie, piometrul avansat.
Diagnosticul se realizeaza pe baza semnelor clinice coroborate cu ecografia abdominala, care poate scoate in evidenta prezenta lichidului liber in abdomen, prezenta tumorilor abdominale, diverse afectiuni hepatice, renale, modificari cardiovasculare (tehnica Dopller); este necesara si efectuarea analizei biochimice sanguine si a hemoleucogramei si analiza lichidului extras prin punctie sterila pentru identificarea precisa a cauzei.

Tratamentul are o componenta dietetica, una medicamentoasa si dupa caz una chirurgicala. Se incearca eliminarea lichidului prin punctie si/sau pe cale medicamentoasa, se trateaza afectiunea primara si se restrictioneaza aportul de sodiu din alimentatia animalului dumneavoastra de casa.


Liviu Harbuz
DVM Ph. D


(Asteptam intrebarile dv. la adresa: [email protected]
Telefon urgente veterinare – Bucuresti 9331)

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații
HOROSCOP

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații