- Raicu a avut și două plângeri penale, clasate pe motiv de nesusținere la poliție a reclamațiilor.
- Spitalul a trimis, prin avocat, o listă întreagă de sancțiuni pe numele asistentului abuzator, printre care și „administrarea incorectă a tratamentului pentru un pacient”.
Cazul Dan Raicu, asistent medical de la Spitalul de copii din Timișoara, acuzat de abuzuri sexuale, ia amploare după dezvăluirile de joi din Libertatea. Astfel, ghemul deșirat de la cele trei plângeri recente, prezentate de ziar, a pus spitalul în situația de a confirma o mulțime de alte probleme similare legate de aceeași persoană, care este angajat al spitalului de 16 ani, dintre care 14 au fost însoțiți de probleme!
„El a fost angajat prin 2004 decembrie, iar apoi pe secție a fost o situație creată de el în care nu am avut sesizarea, era verbală, într-o gardă, a unei persoane care i-a reclamat comportamentul. Legea Sănătății era veche atunci, nu exista Comisia de disciplină. Atunci șefa de secție a mutat omul în secția de NPI (n.r: neurologie pediatrică)”, spune Gafencu.
De ce renunța lumea la plângeri
„Apoi lucrurile au fost documentate și a fost sancționat, trecut ca registrator disciplinar. Au urmat celelalte reclamații, că s-a comportat agresiv, lucru care s-a dus în comisia de disciplină, din care făceam parte atunci, s-a dus la suspendarea contractului pe timpul plângerii penale”, adaugă fostul manager a unității despre Dan Raicu.
Conform acestuia, au fost două plângeri penale: una pentru comportament sexual deviant și una pentru agresivitatea față de colege. Ambele au fost clasate pe motiv că reclamaţiile nu au fost susţinute la poliţie de victime.
Iar prima plângere scrisă a fost în 2014. „Până atunci au fost doar vorbe”, precizează Gafencu.
Alți colegi de-ai lui Dan Raicu au o variantă diferită pentru a explica de ce nu se întâmpla nimic la poliție ori în dosarele penale pornite.
Amenința mereu cu instanța, spunea că nu au dovezi suficiente și el va câștiga cu avocatul său. Colegii se speriau, aparținătorii la fel și renunțau.
Oameni din spitalul “Louis Țurcanu”:
la adresa lui Dan Raicu sunt făcute în scris, conform conducerii spitalului de copii
Asistentul n-a lucrat la spital între 2014 și 2016, în perioada cercetării, însă, în urma deciziei de clasare a parchetului, el a fost reprimit. „A cerut salarii, dar n-a primit”, spun șefii spitalului de copii din Timișoara.
Plin de sancțiuni, a rezistat din 2004
Azi, avocatul unității din Timișoara, Călin Bot, a prezentat, într-un document trimis către presă, toate situațiile în care Dan Raicu a fost reclamat și, apoi, pedepsit într-un fel sau altul de conducerea spitalului.
Spitalul susține că a întrunit comisia de disciplină și după articolul Libertatea de ieri. Mai mult, din informaţiile oficiale reiese că Raicu avea plângeri și pe alte spețe, nu doar pentru agresiuni sexuale și comportament agresiv.
De exemplu, în 2017, a fost sancționat pentru „administrarea incorectă a tratamentului pentru un pacient”. Cu toate acestea, șefa de secție i-a acordat calificativul „foarte bine”!
A mai agresat sexual mame!
Urmează lista completă de sancțiuni și documentul complet, la final:
Astfel, în 2014, Daniel Raicu a fost sancţionat disciplinar cu retrogradarea din funcţia de asistent medical în funcţia de registrator medical, în cadrul aceleiaşi secţii, pentru o perioadă de 60 de zile, având „un comportament deviant, agresiv fizic şi verbal faţă de aparţinătorii internaţi” în cadrul secţiei pe care lucra.
Tot în 2014, Spitalul de Copii a formulat o plângere penală, împotriva lui Daniel Raicu, pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, precum şi verificări prealabile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de hărţuire seuxală.
Aşa s-au născut două dosare înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, sub nr 2763/P/2014 şi 10833/P/2015, dosare ulterior clasate, potrivit avocatului Călin Bot, care reprezintă spitalul.
Iar pe perioada anchetei, spitalul a suspendat contractul individual de muncă al asistentului Dan Raicu, în temeiul art 52, alin 1, lit c, din Codul Muncii, potrivit căruia „contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului … în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului (…) până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.
I s-a recomandat expertiza psihologică
Trei ani mai târziu, Daniel Raicu era sancţionat disciplinar din nou, de această dată cu avertisment scris, faptele fiind neîndeplinirea sarcinilor de serviciu şi administrarea incorectă a tratamentului unui pacient.
„În perioada 2017-2019, în urma evaluării performanţelor individuale, salariatul a obţinut calificativele de bine şi foarte bine (!!!???), evaluare întocmită de şeful ierarhic al secţiei”, mai arată documentul transmis de Spitalul de Copii.
Cel mai recent, în august 2020, după plângerile făcute de mame în vara acestui an, Raicu a fost retrogradat din funcţia de asistent medical din cadrul secţiei clinice Neurologie Pediatrică pe funcţia de îngrijitor curăţenie din cadrul secţiei clinice Chirurgie Pediatrică, pe o perioadă de 60 de zile.
De asemenea, a primit salariu mai mic, conform funcţiei la care fusese retrogradat, pentru “comportament neadecvat şi lipsit de etică faţă de aparţinători, pacienţi, colegi, prin adoptarea unei conduite care aduce atingere onoarei şi respectului datorat fiinţei umane”
Odată cu această sancţiune, Comisia de disciplină a recomandat celor de la medicina muncii şi efectuarea unei expertize psihologice, prin care să se stabilească dacă Raicu este sau nu apt pentru funcţia de asistent medical pe secţia de Neurologie Pediatrică a Spitalului.
Expertiza psihologică a concluzionat că asistentul este apt de muncă, dar cu condiţia să nu efectueze ture de noapte.
În urma articolului publicat joi de Libertatea, din care reiese că asistentul manifestă în continuare un comportament agresiv faţă de colegi, comisia de disciplină s-a sesizat şi va face o cercetare administrativă – se încheie documentul transmis de spital.
După apariția materialului, Poliția s-a autosesizat, iar Primăria Timișoara a solicitat spitalului să ia măsuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro