”La 16 martie, FBI a informat autorităţile olandeze că Ibrahim era căutat de poliţia belgiană pentru infracţiunile comise, în vreme ce Khalid era suspectat de terorism, extremism şi recrutare de jihadişti pentru Statul Islamic”, a declarat ministrul de Interne al Olandei, Ard van der Steur.
De altfel, după atentatele din Bruxelles au ieşit la iveală o serie de greşeli comise de autorităţile olandeze în cazul fraţilor Bakraoui, care au executat atacurile cu bombă de la aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek, soldate cu 35 de morţi şi cel puţin 300 de răniţi, notează news.ro.
Ibrahim el Bakraoui a fost deportat în Olanda în iulie 2015, după ce autorităţile turce l-au depistat în apropiere de graniţa siriană. Poliţia olandeză susţine, însă, că numele lui Ibrahim el Bakraoui nu apărea pe o listă a persoanelor căutate atunci când a ajuns pe aeroportul din Amsterdam, iar asta înseamnă că nu a fost în arest. Nu există informaţii care să clarifice de ce Ibrahim nu a fost deportat în Belgia.
Anterior, ministrul de Interne Ard van der Steur a susţinut că Olanda a fost informată de faptele comise de cei doi fraţi, însă FBI nu a comunicat că frații Bakraoui erau căutaţi de poliţia belgiană.
Informaţia a fost prezentată la o întâlnire între autorităţile belgiene şi cele olandeze, care a avut loc la 17 martie. Însă, acest lucru este negat de poliţia federală belgiană, care susţine că la întâlnire s-a discutat un atac comis de un islamist în Bruxelles, dar nu s-a menţionat raportul FBI în niciun moment.
Parlamentul Olandei va dezbate marţi măsurile de securitate care ar trebui implementate ca răspuns la atentatele din Bruxelles, în care au fost ucişi şi trei cetăţeni olandezi.
Săptămâna trecută, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, în timp ce o treia explozie a avut loc în staţia de metrou Maelbeek. Peste 30 de persoane au murit și alte 300 au fost rănite în urma atentatelor.
Foto: EPA