Însă acum, poliţia a pierdut controlul asupra grupurilor de extremă dreaptă, al căror număr este în creştere, şi al bandelor organizate după o structură paramilitară, scrie Der Spiegel.
Publicaţia germană aminteşte de marşurile repetate, organizate în special în estul Ungariei, împotriva „criminalităţii ţigăneşti” şi îl citează pe Aladar Horvath, un activist pentru drepturile rromilor, care susţine că întreaga ţară a fost cuprinsă de o „atmosferă de război civil” şi de rasism.
Marţi, extremiştii au venit în satul unguresc Gyöngyöspata şi trei persoane au fost rănite în conflictul stârnit între aceştia şi populaţia rromă. Mai mulţi extremişti au venit a doua zi şi, ca rezultat, 100 de rromi au părăsit localitatea.
Pe de-o parte, menţionează sursa citată, membrii partidului de guvernământ se arată îngrijoraţi din cauza extremismului de dreapta, care ia amploare în Ungaria. Dar pe de alta, aceştia îi acuză pe reprezentanţii opoziţiei de atitudine anti-naţională.
Parlamentarii Fidesz spun că opoziţia foloseşte incidentele din Gyöngyöspata pentru a distruge imaginea Ungariei în străinătate.
Majoritatea grupărilor de extremă dreaptă din Ungaria de astăzi sunt făcute după chipul şi asemănarea Gărzii Ungare, organizaţia paramilitară a partidului de extremă dreată Jobbik, care a obţinut 17% din voturi la alegerile de anul trecut. Gruparea, fondată în 2007, a avut câteva mii de membri înainte să fie înterzisă, în 2009.