„Crucial este cum și unde vor fi folosite aceste pașapoarte”, spune Melinda Mills, sociolog, profesor și directorul departamentului de sociologie la Universitatea Oxford și membră a The Royal Society, academia de științe a Marii Britanii
Mills este și membră a SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies), un grup de experți care oferă sfaturi și recomandări autorităților britanice în timpul urgențelor, așa cum este pandemia de COVID-19.
Pașapoartele COVID trebuie să îndeplinească mai multe criterii
O analiză a Royal Society arată că pașapoartele COVID ar putea funcționa, însă doar dacă îndeplinesc cel puțin 12 criterii importante, printre care: să fie clar definite pentru a nu discrimina unele categorii de persoane, să protejeze datele personale, să fie accesibile ca preț, iar utilitatea lor să fie foarte bine înțeleasă de posesorii lor.
Marea Britanie testează în următoarele câteva săptămâni eficiența pașapoartelor, folosite pentru a permite accesul la evenimente cu o audiență mare, precum cele de pe stadioane sau din cluburi de noapte.
De aceste certificate vor beneficia oamenii care au fost vaccinați, cei care au un test negativ recent sau cei care s-au vindecat după infectarea cu COVID în ultimele șase luni.
Cercetătorii de la Royal Society consideră însă că singurele repere care ar trebui luate în considerare pentru eliberarea unui pașaport COVID sunt rezultatul negativ al unui test PCR și vaccinarea.
„Folosite împreună cu alte măsuri, precum distanțarea socială și testarea, pașapoartele COVID pot oferi o siguranță suplimentară la evenimentele mari”, spune Melinda Mills.
Psiholog: „Dacă oamenii vor vedea vaccinarea ca pe o obligație, se vor simți excluși din societate”
Danemarca este prima țară din Uniunea Europeană care a introdus pașaportul COVID. Israel are „certificat verde” pentru cei care au fost vaccinați anti-COVID ori s-au vindecat, pentru a intra în hoteluri, teatre sau săli de sport, iar Estonia vrea să implementeze până la sfârșitul lunii un sistem digital baza pe coduri QR unice prin care cetățenii dovedesc că s-au imunizat.
Separat de planurile guvernelor, Comisia Europeană lucrează în prezent la propriul certificat digital verde, pentru a permite circulația liberă în interiorul UE. Parlamentul European vrea să adopte noul document până în iunie.
Vaccinarea e privită ca pe o alegere personală dacă prezentarea unui certificat de imunizare devine condiție pentru desfășurarea unor activități neesențiale, mai puțin importante, însă dacă este impusă pentru acțiuni de bază, de zi cu zi, va fi privită ca o obligație, explică Stephen Reicher, profesor de psihologie la Universitatea Saint Andrews și membru SAGE.
Odată ce oamenii vor percepe vaccinarea ca pe o obligație pentru activități sociale de zi cu zi, precum mersul la muncă sau la bar, două lucruri se întâmplă: cei care nu sunt vaccinați sunt excluși din societate, iar amenințarea excluderii din societate o vor interpreta ca pe o metodă de a fi controlați și de a fi forțați să se imunizeze.
Stephen Reicher, psiholog:
În acest fel, vaccinarea nu va mai fi ceva făcut cu și pentru oameni, ci ceva impus de de autorități, iar asta va genera furie și o nevoie acută a oamenilor de a-și restabili autonomia prin refuzarea vaccinării, arată psihologul.
În Marea Britanie, certificatele COVID nu vor fi impuse pentru activitățile și serviciile esențiale, precum accesul în supermarket sau în mijloacele de transport în comun, au dat asigurări autoritățile, dar ar putea fi obligatorii pentru spațiile aglomerate neesențiale, precum barurile și restaurantele. Mai sunt încă mulți pași de făcut până va fi decis ceva clar.
„E important ca autoritățile să se asigure că nu vor adânci inegalitățile sociale prin introducerea acestor pașapoarte COVID și că ele nu vor produce discriminări față de cei care au dubii legate de vaccinare. Mai sunt întrebări legate de tehnologia folosită la aceste certificate, de protecția datelor, de materialul din care vor fi făcute. Sunt întrebări care necesită maximă atenție”, arată sociologa Melinda Mills.
Pașapoartele de vaccinare duc la segregare
În Marea Britanie, rata de vaccinare este mai scăzută în rândul celor care nu au încredere în autorități sau au o relație problematică cu el, spune Reicher, la rândul său, iar minoritățile etnice sunt, de asemenea, mai îngrijorate cu privire la vaccin decât majoritatea.
Introducerea unor pașapoarte care să dovedească vaccinarea împotriva COVID-19 împreună cu deja existenta inechitate în fața pandemiei va duce doar la segregare în rândul populației.
„Pașapoartele eliberate doar în cazul imunizării anti-COVID vor submina rata de acceptare a vaccinului și vor alimenta îngrijorarea și ezitarea din comunitățile minorităților. Certificatele nu vor face decât să susțină opiniile antivacciniștilor, care vorbesc despre cum vaccinurile controlează omenirea, nu o însănătoșesc. Trebuie să renunțăm la aceste pașapoarte de vaccinare, care amenință sănătatea fizică și sănătatea întregii societăți, și să vorbim în schimb despre practici de sănătate publică deja cunoscute”, mai spune psihologul Stephen Reicher.
Ce face România?
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent că nu susține introducerea pașapoartelor COVID pentru intrarea și ieșirea din țară pe motiv că nu sunt date care să garanteze că vaccinurile previn transmiterea virusului.
Instituția mai invocă și existența unor probleme legate de discriminarea împotriva persoanelor care nu se pot vaccina dintr-un motiv sau altul.
Autoritățile din România nu au luat vreo decizie referitoarea la impunerea pașaportului de vaccinare pentru călătorii sau pentru desfășurarea unor activități. Vicepremierul Dan Barna a spus însă recent la Digi24 că se ia în calcul adoptarea unui astfel de document, dar nu va fi unul formal, ci doar un certificat care să facă dovada că persoana care îl deține „este sigură din punctul de vedere al riscului de a purta în mod activ boala”.
Foto: Dumitru Angelescu