Radu Ţincu a precizat că, „din păcate, nu am înţeles nimic din pandemie, când, într-o criză sanitară, am observat că deficitul de personal din Terapie Intensivă a fost cuantificat prin vieţi omeneşti”.
„Vedem foarte clar că deficitul pe terapie intensivă nu se regăseşte doar în spitalele mici”, a spus medicul, dând exemplul de la Spitalul Foişor, unde are loc suprasolicitarea personalului din ATI.
El a precizat că „nu putem avea pretenţii la servicii de calitate, atâta vreme cât acei pacienţi sunt îngrijiţi de un personal deficitar”.
„Ne întrebăm câţi dintre pacienţi sau aparţinători ştiu, de exemplu, că unele spitale funcţionează cu jumătate din normativul de personal şi cred că această acceptare a acestor deficienţe nu face decât să îi condamnăm pe aceşti oameni la moarte”, a adăugat medicul.
Sănătatea nu este divizabilă între ASSMB, Consiliile Judeţene şi Ministerul Sănătăţii, scopul final al tuturor este ca pacientul să fie salvat, iar în momentul în care luăm decizia să blocăm posturile din sistemul de sănătate, având în vedere că discutăm de un sistem deficitar dinainte de această Ordonanţă, este clar că ne punem cu toţii întrebarea dacă nu cumva, cineva, la un moment dat va muri în faţa unui spital, pentru că nu există personal medical care să îl trateze.
Radu Ţincu:
Radu Ţincu a precizat că există deficit de personal şi în spitalele Ministerului Sănătăţii. „Cred că pot să spun cu responsabilitate, niciun spital din România nu are organigrama completă pentru personalul medical, discutăm de medici, asistenţi, sau infirmiere. În anumite zone ale ţării nu există linii de gardă pentru anumite specialităţi”, a mai spus el.
Deficit de 15.000 de medici la nivel naţional
Directorul general al ASSMB, Oana Sivache, a declarat că în prezent se înregistrează un deficit de aproximativ 15.000 de medici la nivel naţional, potrivit News.ro.
„Deficitul de medici de care suferă România astăzi este determinat de mai mulţi factori, în special de decizii fără analiză care să ţină cont de realităţile sistemului la nivelul organismelor decidente”, a spus Oana Sivache, la conferinţa de presă organizată de ASSMB.
Oana Sivache a menţionat că nu nu există o strategie a decidenţilor de acoperire a deficitului de medici.
„Vorbim astăzi, în România, despre un deficit de aproximativ 15.000 de medici la nivel naţional”, a spus ea, adăugând că nu crede că doar deblocarea posturilor în sănătate este o soluţie, ci şi regândirea modalităţilor de repartizare uniformă şi eficientă a asistenţei medicale primare şi de urgenţă la nivelul întregii ţări.
Boloş: Problema posturilor din sănătate se va rezolva
Problema posturilor din sistemul de sănătate se va rezolva, probabil, în cursul acestei săptămâni, în şedinţa de Guvern, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
„Încă de anul trecut am făcut aceste demersuri pentru sistemul de sănătate, aprobând, din câte îmi aduc aminte, 4.000 de posturi pentru Ministerul Sănătăţii şi 1.000 de posturi pentru autorităţile publice locale. Acum, la nivelul Ministerului Finanţelor, memorandumul de la Ministerul Dezvoltării Regionale, care răspunde de reţeaua de unităţi sanitare, este elaborat. Sunt 5.000 de posturi care sunt solicitate pentru a fi scoase la concurs. Aşteptăm şi memorandumul de la Ministerul Sănătăţii şi domnul prim-ministru va decide în şedinţa de Guvern demersurile care trebuie făcute mai departe şi sigur problema aceasta, probabil, se va rezolva în cursul acestei săptămâni”, a precizat Boloş.
Acesta a transmis că, de la intrarea în vigoare a Ordonanţei 115, este valabil fără memorandum pentru tot sectorul public principiul un post eliberat un post scos la concurs, iar pentru acele situaţii în care este nevoie de posturi suplimentare cu justificarea corespunzătoare şi în acest an se va merge pe acelaşi mecanism.
Întrebat câte posturi au fost solicitate din partea tuturor ministerelor, Marcel Boloş a precizat că au venit 33.000 de solicitări, însă prioritate va avea sistemul de sănătate.
„În cursul acestei săptămâni, în şedinţa de Guvern, va fi analizat memorandumul care vine cu aceste solicitări. Deci, noi avem cele două solicitări de la Ministerul Dezvoltării Regionale: unul pentru reţeaua de unităţi sanitare aflate în coordonarea autorităţilor publice locale şi un al doilea memorandum care este din partea Ministerului Sănătăţii pentru reţeaua de unităţi sanitare. În şedinţa de Guvern din această săptămână se va lua în discuţie şi aici dl. prim-ministru decide”, a explicat ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, bugetul pentru cheltuielile de personal pe anul 2024 depăşeşte 120 de miliarde de lei, iar fiecare dintre ministerele de linie are obligaţia de a se încadra în cheltuielile de personal pe care şi le-a bugetat.
Sâmbătă, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a lansat un apel pentru deblocarea posturilor în sănătate şi precizează că în sistemul medical public din Bucureşti sunt aproximativ 900 de posturi de medici vacante.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
CineStie • 09.01.2024, 13:34
Bani se gasesc doar pentru pensii speciale, mita electorala, pilosi diversi. Sincer Libertatea...nu credeam ca veti "modera" o postare care nu avea nici macar un singur cuvant obscen. Dar mi se pare straniu ca dupa ce Ringier a facut ceea ce a facut NOAPTEA CA HOTII, Libertatea baga pumnul in gura celor care intraznesc sa scrie comentarii negative despre pensii speciale si oameni angajati pe pile in institutiile statului!
CineStie • 09.01.2024, 13:30
Bani se gasesc doar pentru pensii speciale, mita electorala, parasute de birou si *** din familia unor politicieni sau alte autoritati locale. pentru acesti mizerabili platim impozite de ne indoaie!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.