De profesie inginer aeronautic, Prunariu a petrecut în spațiu fix 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, între 14 mai și 22 mai 1981, alături de cosmonautul sovietic colonelul Leonid Popov, care mai zburase în spațiu. După un program draconic de pregătire, întins pe mai mulți ani, Prunariu a fost selectat pe post de partener al lui Popov, iar în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20, 16 minute și 38 de secunde (ora Bucureștiului) a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz 40, de pe cosmodromul Baikonur.
La capătul unei misiuni în care a parcurs circumterestru 5.260.000 de kilometri și în care nu a întâmpinat mari probleme, capsula de coborâre a navetei spațiale cu cei doi cosmonauți la bord a aterizat vineri, 22 mai, în stepa Kazahstanului. În acel moment, Prunariu a devenit cel de-al 103 cosmonaut al lumii, în ziua de astăzi numărul total al acestor „pionieri” apropiindu-se de 500!
Ulterior realizării sale epocale, Prunariu a devenit ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației Civile Române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă și președinte al Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. Are gradul de general maior (cu 2 stele) în rezervă.