Benone Sinulescu a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe azi, în jurul orei 16.00 și urmează să facă mai multe investigaţii medicale. Potrivit unor surse din spital, artistul este conștient și a vorbit cu personalul medical.
Anterior, fostul impresar al artistului, Ionuţ Pavel, anunţa că Benone Sinulescu se află în stare gravă, după ce, joi, a fost găsit inconștient, căzut în casă. Ionuț Pavel a precizat că artistul a fost dus la un centru paliativ din apropierea Aradului.
„Benone Sinulescu nu a ajuns la spitalul de urgență, ci în clinica de îngrijiri paliative din apropierea Aradului, o clinică ce nu are condițiile necesare unei evaluări medicale adecvate pentru starea lui medicală din acest moment (RMN sau electroencefalogramă) și unde se așteaptă «momentul de final» al artistului. O sursă din cadrul clinicii a spus că moartea lui Benone Sinulescu poate interveni oricând în următoarele zile”, a declarat Ionuț Pavel pentru TVR, citat de Digi24.
La 18 ani avea primele înregistrări radio
Benone Sinulescu, „Nea Beni”, s-a născut pe 24 mai 1937, în Siriu, judeţul Buzău. La 18 ani marca primele înregistrîri radio. În anul 1956 a inregistrat „Straina mamei, straină”, „La Lenuta sub cerdac” şi „In munţii Buzăului”, potrivit bestmusic. Sursa citată arată că Benone Sinulescu a făcut parte din orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat „George Enescu”.
În 1999 Benone Sinulescu începe colaborarea muzicală cu trupa „Ro-Mania”, considerat cel mai bine vandut grup etno-dance din România acelor ani.
„Am efectuat în decursul carierei peste 2.000 de turnee, atât în ţară cât şi peste hotare. Din ţările nordice (Norvegia, Finlanda), în cele estice europene (Rusia, Bulgaria), iarasi în cele nordice (Suedia, Danemarca), apoi în cele din Europa Centrala şi vestică: Germania, Olanda, Italia, Anglia, Austria, Spania, Portugalia, am cântat pentru iubitorii de folclor din Europa, Asia, America- Statele Unite ale Americii si Canada”, spunea Benone Sinulescu pe site-ul care îi poartă numele.
„Am avut privilegiul şi bucuria să cânt pe aceeaşi scenă cu Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Ion Luican, Irina Loghin, Rodica Bujor, Mia Braia, Alexandru Grozuta, Gheorghe Zamfir, Stefan Lazarescu; am cântat, de asemenea, sub bagheta celor mai mari dirijori ai ţării: Victor Predescu, Nicu Stanescu, Sile Dinicu, Ionel Budisteanu, Nicusor Predescu, Paraschiv Oprea, Gheorghe Zamfir, Florian Economu si a multor altora”, puncta Benone Sinulescu.
Pe 29 noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, pentru crearea şi transmiterea talentelor lui şi dăruirea a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universala.
De asemenea, pe 7 februarie 2004 a primit şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiter, Categoria D pentru „Arta Spectacolului”, ca semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ, pe care l-a pus în slujba artei scenice şi a spectacolului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro