Comisia Electorală Centrală (CEC) din Rusia a respins candidatura lui Boris Nadejdin la alegerile prezidențiale din luna martie, iar politicianul a anunțat joi că va ataca decizia în instanță.
„Nu sunt de acord cu decizia Comisiei Electorale Centrale. Am strâns peste 200 de mii de semnături în toată Rusia. Am făcut asta în mod deschis și onest – cozile de la sediul nostru și de la punctele de colectare au fost urmărite de întreaga lume”, a spus acesta.
„Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viața mea. Nu renunț la intențiile mele. Voi contesta decizia CEC la Curtea Supremă a Federației Ruse”, a spus el, citat de The Moscow Times.
CEC a refuzat și candidatura lui Serghei Malinkovici, liderul comuniștilor din Rusia. El a prezentat 104.998 de semnături, dintre care 8.979 au fost invalidate.
Nadejdin a depus lista cu semnături pe 31 ianuarie. Pe 5 februarie, purtătorii de cuvânt ai politicianului au anunțat că CEC a respins 15% din semnături.
Potrivit CEC, grupul de lucru a acceptat 104.734 de semnături depuse în sprijinul lui Nadejdin și a invalidat 9.147 dintre acestea. Persoanele care candidează din partea unui partid fără reprezentare în parlament trebuie să strângă 100.000 de semnături de susținere.
Oficialii spun că, printre altele, au găsit semnăturile a 11 persoane decedate. CEC a invalidat alte 858 de semnături pe baza unui răspuns din partea Ministerului de Interne, scrie Meduza.
Alte 1.767 de semnături au fost respinse deoarece persoana care le-a colectat nu se afla pe lista oficială, 995 deoarece datele colectorului erau diferite de cele de pe listă și 123 deoarece foile ar fi fost completate în numele colectorului de către o altă persoană.
Nimeni nu se așteaptă ca Nadejdin să câștige dacă i se va permite totuși să candideze, având în vedere controlul pe care Putin îl exercită asupra statului și popularitatea de care se bucură încă actualul președinte.
Dar el a devenit totuși candidatul preferat al rușilor care se opun războiului din Ucraina.
Nadejdin a desfășurat până acum o campanie eficientă și i-a surprins pe unii analiști prin criticile sale tranșante la adresa războiului. El a susținut că decizia lui Putin de a-și trimite armata în Ucraina a fost o „greșeală fatală” și că va încerca să pună capăt conflictului prin negocieri.
Kremlinul declarase anterior că nu îl vede pe Nadejdin ca pe un rival serios pentru Putin, despre care spune că va câștiga alegerile pe baza unui sprijin popular copleșitor acumulat în cele peste două decenii de putere.
O campanie care a oferit speranță
Campania lui Nadejdin a primit un impuls după ce liderii opoziției din străinătate, inclusiv fostul magnat Mihail Hodorkovski și susținătorii politicianului încarcerat Alexei Navalnîi, i-au îndemnat pe ruși să susțină orice candidat cu șanse.
Activistul opoziției în exil, Maxim Katz, a declarat că, indiferent de rezultat, candidatura lui Nadejdin arată că rușii nu sunt apatici. „Conversațiile despre apatia civică din Rusia sunt foarte departe de realitate. Ceea ce avem nu este apatie civică, ci o foamete civică – un potențial ascuns enorm”, a spus el.
După ce și-a început cariera politică în anii ’90 în postul de consilier municipal în regiunea Moscovei, Nadejdin a fost ales în Duma de Stat federală în 1999 ca membru al partidului Uniunea Forțelor de Dreapta.
El a fost consilier pentru liderul opoziției și vicepremierul de atunci Boris Nemțov și apoi asistent al fostului prim-ministru Serghei Kirienko – actualul creier al politicii interne a Kremlinului.
La opt ani după ce a fost observator electoral al campaniei prezidențiale a lui Putin din 2012 și un apropiat al candidatului loial Kremlinului, Serghei Mironov, Nadejdin s-a pronunțat împotriva controversatelor amendamente constituționale care i-au oferit lui Putin posibilitatea de a rămâne la putere până în 2036.
Subliniind în campania sa că este împotriva „violenței care devine acceptabilă și obișnuită” în timp de război, Nadejdin s-a întâlnit luna aceasta cu soțiile și mamele soldaților ruși mobilizați, devenind una dintre puținele personalități politice care au făcut acest lucru.
Nadejdin a apărut ca expert la televiziunea rusă și chiar a criticat conflictul din Ucraina în timpul unui talk-show la postul de televiziune controlat de stat NTV în septembrie 2022.
În acea apariție, Nadejdin a declarat că Putin a fost indus în eroare de serviciile de informații care, aparent, i-au spus că rezistența ucraineană va fi scurtă și ineficientă.
Unii critici, care susțin că întregul proces electoral din Rusia este o simulare a democrației, îl acuză totuși pe Nadejdin că este un om a Kremlinului, a cărui prezență este menită să genereze iluzia concurenței.
Alexander Kinev, un politolog și expert în politică regională care îl cunoaște personal pe Nadejdin, a respins ideea că acesta ar urma ordinele Kremlinului.
„Este o figură politică absolut independentă, cu propriile sale opinii. Cred că a luat propria decizie de a candida (la președinție)”, a declarat Kinev pentru The Moscow Times.
Site-ul de știri independent Viorstka a scris încă din ianuarie că CEC va respinge înregistrarea lui Nadejdin din cauza poziției sale antirăzboi și a opoziției față de Putin.
Nadejdin „a fost un candidat agreat de Kremlin la început”, dar a pierdut acest sprijin după ce s-a pronunțat nu doar împotriva războiului, ci și „împotriva lui Vladimir Putin”, a relatat Viortska, citând surse neidentificate din cadrul administrației prezidențiale.
durban22 • 09.02.2024, 09:30
Mai bine ca s-a intamplat asa, si BORIS NADEJDIN, o sa fie sigur in viata, altfel nu se stie ce ""accident "" ar fi putut avea !!.