Guvernul a decis, ieri, dizolvarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Aceasta inseamna ca, peste cel putin doua luni si jumatate, bucurestenii se vor prezenta la urne pentru a-i alege pe cei 55 de consilieri locali. Traian Basescu a scapat, deocamdata, doar cu acuze indirecte de incompetenta, in timp ce prefectul Capitalei, Mihai Luican, s-a ales cu o „ultima atentionare”.
In urma raportului Corpului de Control al primului-ministru, Adrian Nastase, la Primaria Bucurestiului, Guvernul a acuzat tot Consiliul General de trafic de influenta. Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a anuntat ca cei doi subprefecti ai Capitalei – Dinu Grigorescu si Gabriel Burlacu – au fost suspendati din functie.
La fel au „patit-o” si secretarul general al Prefecturii – Razvan Gabriel Toader – si cei doi inspectori guvernamentali care au „supervizat” activitatea Prefecturii Capitalei – Petre Petre si Ioan Dobra. In continuare, Cozmanca anunta o campanie de „verificare a tuturor functionarilor din Prefectura” si continuarea controlului la Primarie prin cooptarea in echipa guvernamentala de control a unor „specialisti din Ministerul Finantelor Publice si din cel al Administratiei Publice”. Aceste controale vor viza, in primul rand, firmele care au incheiat contracte cu Primaria Capitalei si care „apartin sau au legaturi cu unii consilieri”. Singura „scuza” legala pentru decizia Executivului este articolul 57 din Legea administratiei publice locale, care spune ca, daca „intr-un interval de cel mult 6 luni, cel putin trei hotarari au fost anulate de instanta de contencios administrativ, prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, atunci Consiliul General poate fi dizolvat”.
Judecatoarea favorabila lui Traian Basescu va fi cercetata.
Intr-un interval de 6 luni au fost anulate 8 hotarari atacate de primar. Cozmanca a recunoscut ca „legea este incerta”, cu privire la posibilitatea primarului de a cere anularea hotararilor Consiliului General. Octav Cozmanca spune ca, „in mod suspect”, toate deciziile de anulare au fost luate de judecatoarea Diana Pasare. Ministrul administratiei publice afirma ca „ministrul justitiei va sesiza Consiliul Suprem al Magistraturii pentru a analiza modalitatea in care judecatoarea Diana Pasare a luat aceste decizii”.
Seful corpului de control, Viorel Ponta, spune ca foarte multi directori din Primarie sunt cercetati penal sau au deja cazier. Ponta spune ca aproximativ 1,5 milioane de dolari constituie gaura in bugetul Primariei numai din contracte de publicitate oneroase.
Decizia fusese anuntata inca de miercuri de premierul Adrian Nastase, „ingrozit” de amploarea neregulilor existente la nivelul acestei structuri, relevate de un raport „de etapa” al Corpului de Control al primului-ministru. Primul-ministru ameninta ca persoanele din Consiliu sau din Primarie care au comis grave abateri „vor fi deferite organelor abilitate ale statului, indiferent de apartenenta politica”. La data controlului, care a durat o luna si a fost efectuat la finele anului trecut, nu mai putin de 12 hotarari erau revocate de instanta definitiv, alte 12 erau suspendate, iar 42 de decizii ale primarului general au fost atacate in contencios, 20 de cazuri fiind admise. Insa acestea nu sunt singurele nereguli. Raportul primit miercuri de Nastase arata ca 38 de consilieri figureaza ca asociati sau actionari la firme care, in majoritate, au lucrari contractate direct cu Primaria. „Aceste societati care lucreaza in sistem capusa, consuma o parte substantiala din bugetul total al Capitalei de circa 10.000 miliarde lei”.
Traian Basescu spune ca nu exista motive sa fie si el debarcat.
Desi nu a fost amenintat direct, Basescu considera o iluzie incercarea PSD de a-l „debarca” din functie, dupa modelul Consiliului General. „Mare veselie mare la Guvern ca exista atacate vreo 20 de dispozitii de primar si voi fi supus aceleiasi „debarcari” ca a Consiliului General. Am avut insa grija sa nu emit dispozitii, dupa intrarea in vigoare a Legii 215, cu caracter normativ. Deocamdata exista pe rol, in instantele de judecata, doar 4 dispozitii din sutele atacate de prefect, care insa nu au caracter normativ.
Consilierii din partidele „de buzunar” se tem ca nu mai prind un alt post.
Anuntul Executivului a scos din amorteala activitatea din Primaria Capitalei. Vestea intentiei de dizolvare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) la trei luni dupa izbucnirea scandalului consilierilor ale caror firme au afaceri cu Primaria, a socat si a atras pareri pro si contra din partea membrilor consiliului.
Consilierii din cateva partide de opozitie, ale caror sanse sa mai prinda vreun loc in Consiliu sunt foarte mici sau inexistente, au fost de parere ca o eventuala hotarare de dizolvare a consiliului luata de Nastase ar fi ilegala. Opozitia liberala s-a declarat, insa, in favoarea acestei masuri, considerand ca anularea a trei hotarari ale CGMB, in contencios, dupa ce acestea au fost contestate de Basescu, este un motiv suficient de sanctionare a consiliului. Majoritatea PSD din Consiliu, ea insasi sanctionata de decizia premierului, nu poate critica gestul lui Nastase. „Gestul primului-ministru reprezinta o premiera pentru ultimii 10 ani. Hotararea este binevenita si legala. Este bine sa fii sanctionat cand gresesti”, a afirmat consilierul PSD Doru Giugula.
Cel mai infocat oponent al unei eventuale dizolvari a consiliului a fost un membru al PNT. Taranistul Dragos Tanasoiu spune ca o astfel de hotarare a Guvernului ar fi ilegala. „Primaria a trimis Consiliului instiintarea legata de cele trei hotarari anulate in instanta, la 28 decembrie, existand un termen de 15 zile pentru contestare. Cum acesta nu a expirat, hotararea Guvernului este ilegala”, a declarat Tanasoiu. De aceeasi parere sunt si reprezentantii UFD, PNG si cativa independenti, care se declara „curati”. Acestia sunt hotarati sa conteste in instanta decizia Guvernului, in termenul legal de zece zile de la adoptarea acesteia.
Contract de 12 milioane dolari anual cu firma unui consilier.
Guvernul a dat publicitatii lista celor 38 de consilieri care au relatii de afaceri cu Primaria Capitalei.
Printre acestia, cu contractele in care s-au derulat cei mai multi bani, se „remarca” reprezentanti ai PSD. Astfel, Pepenica Ionel, cu 12,1 milioane dolari pe an, derulati prin firma de iluminat public Luxten unde este vicepresedinte-director general; Erbasu Mihail, presedinte SC Erbasu SA, a contractat cu RADET lucrari de 33 miliarde lei; Busca Florin e asociat si presedinte la SC VIVA Romania SRL, societate care a livrat motorina la RATB in valoare de 18,2 miliarde lei; Popescu Cornel e asociat la SC PONI CON SRL, societate care a contractat lucrari de covoare asfaltice in valoare de 6,1 miliarde lei.
Din partea Partidului Pensionarilor, „afaceri” cu Primaria a avut Nastea Ioan, asociat la SC DAL COM SRL, societatea incheind un contract cu Administratia de Agrement si Lacuri in valoare de 25 de mii de dolari pe an. Ionescu Silvian (PD), demisionat din aceasta functie, e asociat la firmele SC FIREPRO Romania SRL, prin care a contractat cu Administratia Strazilor lucrari in valoare de 31,03 miliarde de lei si a livrat la RATB vata amortizanta pentru sina de tramvai in valoare de 1,8 miliarde lei. Cazacu Danut (PD), demisionat si el din acesta functie, a contractat prin SC RALEXIM SA lucrari de drumuri in valoare de 63,3 miliarde lei.
De remarcat, insa, ca legea nu interzice unui consilier local sa fie actionar la o firma.
Desi aproba decizia Guvernului, locuitorii Capitalei nu stiu inca daca vor veni la urne.
Pentru ca la ultimele scrutinuri cetatenii cu drept de veto nu s-au prea inghesuit sa-si exprime optiunea politica, am incercat ieri sa vedem ce parere au locuitorii Capitalei despre decizia Executivului de a dizolva Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dar si daca vor veni la vot.
Virginia Ciobanu, 40 ani, casier: „Am auzit de hotararea premierului si sunt de acord cu el, dar nu cred ca o sa ma duc sa votez din nou”.
Veronica Nacea, 60 de ani, profesor: „Daca este necesara aceasta schimbare pentru a se face treaba, este bine. Da, voi merge la vot”.
Spirea Teodorescu, 88 de ani, pensionar: „Imi pare rau ca trebuie sa se cheltuiasca bani aiurea. Pentru ca tot pungasi vor fi, dar voi vota”.
Laurentiu Stroie, 39 de ani, inginer: „Nu stiu exact ce implica aceasta schimbare. Nu stiu nici daca voi merge sa votez”.
Elena Dan, 81 de ani, pensionara: „Nu ma pricep la politica. Asa ca nu stiu daca este bine sa se schimbe Consiliul. Voi merge insa la vot”.
Marina Baltes, 40 de ani, inginer: „Foarte bine face ca-i schimba pe consilierii corupti. Nu stiu inca daca voi merge la vot”.
Prevederile legale pentru dizolvarea Consiliului General:
Potrivit articolului 57 din Legea administratiei publice locale, alineatul 2, Consiliul se dizolva de fapt prin hotarare a Guvernului, la propunerea motivata a prefectului, bazata pe hotararile judecatoresti ramase definitive si irevocabile. Oricare dintre consilieri poate ataca decizia de dizolvare, in termen de 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In acest caz procedura prealabila prevazuta de lege nu se mai efectueaza, iar introducerea actiunii suspenda executarea masurii de dizolvare.
Data pentru organizarea alegerii noului Consiliu Local se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului, la 30 de zile de la expirarea termenului pentru contestare sau, dupa caz, de la pronuntarea unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila, prin care a fost respinsa contestatia. Pana la constituirea noului Consiliu Local, primarul, viceprimarul sau, in absenta acestora, secretarul va rezolva problemele curente ale orasului.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă / FOTO
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Viva.ro
Erau de nedespărțit, dar acum s-a aflat de ce Denisa Tănase s-a distanțat de sora ei, Raluca. Totul a pornit de la un fost iubit și mulți au rămas fără cuvinte când au auzit ce s-a întâmplat între ele: „N-am acuzat-o nicio secundă..."
Surpriză! Cristina Cioran a anunțat sexul bebelușului! Doamne, ce nume superb a ales! Când naște
Libertateapentrufemei.ro
Surpriză! Cristina Cioran a anunțat sexul bebelușului! Doamne, ce nume superb a ales! Când naște
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
FANATIK.RO
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Elle.ro
Romanița Iovan și fiul ei, Albert, apariție cool la ELLE STYLE AWARDS 2024! Cum arată ținutele asortate cu care cei doi au atras atenția. FOTO
Ce a făcut Alexia Eram, după ce Mario Fresh a lansat o piesă în care îi cere iertare: 'Îmi pare rău, tare rău'
Unica.ro
Ce a făcut Alexia Eram, după ce Mario Fresh a lansat o piesă în care îi cere iertare: 'Îmi pare rău, tare rău'
Un român a câştigat despăgubiri de 15 milioane de euro în instanţă, după ce a fost expropriat în 2020 de primărie
Observatornews.ro
Un român a câştigat despăgubiri de 15 milioane de euro în instanţă, după ce a fost expropriat în 2020 de primărie
Horoscop 12 decembrie 2024. Fecioarele trebuie să țină cont de ceea ce le șoptește propria intuiție, chiar dacă le contrazice anumite obiceiuri
HOROSCOP
Horoscop 12 decembrie 2024. Fecioarele trebuie să țină cont de ceea ce le șoptește propria intuiție, chiar dacă le contrazice anumite obiceiuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI