Tradiția a apărut în urmă cu 15 ani în acest oraş. Credincioşii ortodocşi aranjează în biserică borcanele cu miere în formă de cruce, iar deasupra se aprind lumânări în acordurile unor cântece religioase şi rugăciuni pentru a sfinţi mierea.
Credinţa în proprietăţile curative ale mierii se bazează pe viaţa sfântului ortodox Haralambie care folosea acest ingredient natural pentru a tămădui rănile.
După acest ritual, mierea este dusă acasă şi se consumă în fiecare zi, deoarece mierea este o minune a naturii şi un leac împotriva oricărei dureri.
Adelina Stefanova, curatoarea muzeului din vecinătatea bisericii pentru televiziunea publică:
Pelerinii locali urmează cu sfinţenie acest ritual mai ales în actuala pandemie de COVID-19, care a condus la creşterea cererii de miere „sfinţită”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Bulgaria a înregistrat aproape 10.000 de decese din cauza COVID-19, la o populație de 7 milioane de locuitori. Țara se află la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinarea, iar mai puțin de 1% din populaţie este imunizată.
Bulgaria a mizat pe vaccinul de la AstraZeneca, iar asta a determinat, printre altele, probleme legate de livrare. În plus, autorităţile sanitare se confruntă cu reticenţa a aproape jumătate din populaţie în faţa vaccinării, după ce teoriile privind pericolul pe care îl reprezintă vaccinurile anti-COVID s-au înmulțit.
Ca urmare a unei combinaţii de factori – scepticism faţă de pandemie, neîncredere în vaccinuri şi lipsă de previziune – Bulgaria riscă să fie ultima ţară care iese din pandemie, notează EFE.
Foto: Epa