Cancerigena, cauza a tulburarilor cardiace si digestive, cafeaua sufera din cauza unei reputatii foarte proaste care e departe de a corespunde realitatii. Acest produs are efecte protective, ajutand la prevenirea unor maladii grave, spun specialistii.
Chiar si consumata in cantitati importante (sase cesti pe zi), cafeaua nu va produce afectiuni digestive sau cardiace. In schimb, va contribui la reducerea riscului de aparitie a maladiei Parkinson sau a diabetului, conform studiilor prezentate la Montpellier, Franta, in timpul celei de-a 26-a editii a intrunirii anuale a Asociatiei Stiintifice Internationale a Cafelei (ASIC).
Neintelegerea vine din faptul ca cercetatorii medicali s-au rezumat timp de aproape doua secole la studierea efectelor cofeinei, in timp ce cafeaua e o bautura complexa, spune profesorul francez Astrid Nehlig.
Cafeaua reduce cu 60-80% riscurile de aparitie a cirozei, conform studiului realizat de profesorul Carlo La Vecchia de la institutul de cercetare Mario Negri din Milano, Italia.
Poate preveni chiar si cancerul
Specialistul in diabet de la Universitatea din Helsinski, profesorul Jaakko Tuomilehto, a avansat ideea ca riscul de aparitie a diabetului de tip II poate fi redus cu 50% daca se consuma zilnic cinci – sase cesti de cafea.
Profesorul vienez Siegfried Knasmuller e de parere ca aceasta bautura e mai eficace decat fructele si legumele in ceea ce priveste prevenirea oxidarii ADN-ului, cauza aparitiei cancerelor.