Grupul „Yes California” a susținut, încă de la fondare, organizarea a unui referendum pentru independență în California. Însă, în condițiile în care 60% dintre votanți au susținut-o pe Hillary Clinton, care a fost înfrântă de Donald Trump la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, mișcarea californiană de secesiune s-a revigorat dramatic în ultimele două zile, conform CNN.
„Yes California” urmărește, în prezent, strângerea unui număr suficient de mare de semnături pentru a pune o inițiativă pe buletinul de vot în 2018, când californienii își vor alege guvernatorul, pentru organizarea unui referendum pentru independență în 2019.
#Calexit face valuri pe rețelele sociale
Campania care vizează desprinderea Californiei de SUA a acaparat rețelele de socializare, iar utilizatorii platformelor Twitter și Facebook au postat mii de mesaje cu hashtag-ul #Calexit, inspirați de mult mai celebrul #Brexit (care a vizat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană).
Dincolo de victoria lui Donald Trump, californienii par să aibă și alte motive pentru care nu doresc să mai răspundă în fața administrației de la Washington. Dacă ar deveni un stat independent, conform cifrelor din acest moment, California ar deveni cea de-a șasea economie a lumii.
California, mai puternică decât Franța sau Rusia
Conform datelor furnizate de Fondul Monetar Internațional, valabile pentru anul 2015, California ar fi a șasea putere economică a lumii. Dacă s-ar desprinde de SUA, California s-ar afla pe locul 6 la nivel mondial în privința produsului intern brut, după SUA, China, Japonia, Germania și Marea Britanie.
Statul californian s-ar clasa, însă, înaintea Franței, Indiei, Italiei și Braziliei, care completează un top 10 al statelor cu cel mai mare PIB din lume.
Cu un PIB de 2.424 miliarde de dolari în 2015, California, luată separat de SUA, este de două ori mai puternică economic decât Rusia, al cărui PIB estimat pentru 2016 este de 1.267 miliarde de dolari.
Mai mult decât atât, California a înregistrat, între 2014 și 2015, și cea mai mare creștere economică dintre statele SUA: 3,2%, după cum notează site-ul marketwatch.com.
#Calexit prinde teren după victoria lui Trump
Oricât de bizară ar părea o astfel de mișcare, #Calexit s-a revigorat semnificativ după victoria lui Trump. În plus, mișcarea are și un susținător puternic în persoana magnatului Shervin Pishevar, care s-a oferit să sprijine financiar campania „Yes California”, conform Business Insider.
„Ca cea de-a șasea economie a lumii, California este mai puternică economic decât Franța și are o populație mai mare decât Polonia. California concurează cu celelalte țări din lume, nu cu celelalte 49 de state ale Americii”, se arată într-un comunicat al grupului Yes California.
Ar putea fi doar un vis frumos pentru californieni
Deși campania pro-secesiune pare foarte efervescentă, nimeni nu știe cum ar putea statul californian să se desprindă de SUA. Constituția americană specifică o serie de proceduri pentru situația în care un nou stat s-ar putea alătura uniunii, însă nu este specificată nici o procedură prin care un stat ar putea părăsi SUA.
Citește și:
- UPDATE. Donald Trump, la Casa Albă. Barack Obama îl primește pe președintele ales al SUA
- Donald Trump este noul președinte al SUA. Hillary: „Îmi pare rău. Nu acesta este rezultatul pe care ni l-am dorit”
- Donald Trump are susținători și în România. Neagu Djuvara: ”Ar da cu pumnul în Rusia fără niciun fel de jenă”
- EXCLUSIV. Românca asta l-a vrăjit pe Donald Trump. Acum trăiește ca o regină în Miami
- Victoria lui Donald Trump, gaură de 41 de miliarde de dolari în buzunarele celor mai bogați oameni
- Alegeri SUA | Melania Trump se întâlnește cu Michelle Obama