Bucureștenii ar putea folosi căldura reziduală produsă de metrou pentru încălzirea locuințelor. Foto: Hepta
Stadiul lucrărilor la metroul care va lega Capitala de Aeroportul Henri Coandă - Otopeni este de aproape un sfert pe prima secțiune, 1 Mai-Tokyo, și la doar 8% pe a doua secțiune, Tokyo-Aeroport Otopeni, a relatat ziare.com, citând răspunsul Metrorex. Cel mai devreme, vom putea merge cu metroul la Aeroportul Otopeni peste 3 ani.
Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face legătura dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, au demarat în decembrie 2023 cu lucrările la stația de metrou Tokyo, prima după Aeroportul Băneasa.
Stațiile de metrou pe noua magistrală, M6, vor fi Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroport Henri Coadă – Otopeni.
Întreaga Magistrală 6 a metroului bucureștean va avea o lungime de 14,2 km și 12 stații de metrou. Stația Tokyo va corespunde Mall Băneasa.
Practic, se lucrează pe două tronsoane: 1 Mai-Tokyo și Tokyo-Aeroport Otopeni.
Jumătate din proiect, până la stația Tokyo, va gata în 2027, dacă se va menține finanțarea. „Stadiul fizic este de 23%. Termen estimat de finalizare al acestui contract este 2027”, a transmis Metrorex sâmbătă, 15 februarie.
Apoi, de la stația Tokyo la Aeroportul Otopeni, lucrările vor fi gata în 2028, dacă nu va mai interveni altceva pe parcurs. „Stadiul fizic este de 8%. Termen estimat finalizare estimat pentru acest contract 2028”, a anunțat Metrorex.
Costul total al construcției celor două secțiuni ale metroului care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni este de 10 miliarde de lei, cu TVA inclus. Adică 2 miliarde de euro.