De Cristian Anton,

Senatorii au respins în şedinţa de miercuri, cu 33 de voturi ”pentru”, 36 ”împotrivă” şi două abţineri, proiectul iniţiat de parlamentari USR care vizează introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate.

Capra neagră ar trebui să-şi redobândească statutul de specie protejată în România, tocmai pentru că avem exemple de unde lipsa acestui statut a dus la dispariţia ei, iar populaţia se află în declin

Expunerea de motive a proiectului USR

”Spre deosebire de restul Europei, populaţia de capre negre din România este ţinută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menţinerea efectivelor în jurul cifrei de 6.000 de exemplare.

Dată fiind această situaţie, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naţionale a ţării, cu cea mai bogată biodiversitate din UE.

Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naţionale”, se menționează în inițiativa USR.

Raportul comun întocmit de comisiile pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic şi pentru agricultură a fost de respingere a iniţiativei USR.

Senatorul USR Mihai Goţiu a reclamat în plen faptul că proiectul nu ar fi trebuit trimis la Comisia pentru agricultură, întrucât caprele negre nu au o problemă cu terenurile agricole.

”Nu am înţeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agricultură. Caprele negre nu au o problemă cu terenurile agricole, sunt undeva în vârf de munte, unde, cel mult, oile afectează habitatul caprelor negre, nu invers”, a spus Goțiu.

”Dacă acest raport este unul de respingere este deoarece în Comisia de agricultură s-a votat majoritar împotriva acestei legi, în condiţiile în care consider că nu avea obiect pentru care să fie trimis raportul în Comisia de agricultură, în timp ce în Comisia pentru ape a fost un vot majoritar pentru”, a precizat Goţiu, punct de vedere susţinut şi de senatorii liberali.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

Citeşte şi:

La patru ani de la Colectiv, Clinica de Mari Arși de la Timișoara a fost inaugurată de ministrul Sănătății. Doar trei saloane din cinci sunt deschise. Pintea: „E o zi istorică”

Cele mai mari biserici din lume. Unde se găsesc mormântul lui Cristofor Columb și cele mai valoroase picturi murale

Raifeissen Bank și Vreau Credit au fost amendate cu sume uriașe pentru că au utilizat ilegal datele unor persoane fizice

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată
HOROSCOP

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată