Anunțul că Timișoara și cele patru localități rămân în lockdown a fost făcut duminică seară și are efect imediat.
„Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 de ore pentru ariile teritoriale din județul Timiș, respectiv municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 0:00”, se arată în comunicatul autorităților.
„Această decizie a fost luată prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș în ceea ce privește măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus, în pofida recomandărilor furnizate de DSP, avizelor și recomandărilor INSP. Precizăm faptul că această măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național”, se arată în comunicat.
Duminică seara, după emiterea ordinului DSU de prelungire a carantinei în Timișoara și localitățile învecinate, Vlad Voiculescu a afirmat, într-o declarație de presă susținută în fața jurnaliștilor, la ieșirea din Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, că decizia autorităților locale de a ridica restricțiile a fost o „lipsă de responsabilitate”.
În schimb, viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, a declarat la Digi24 că e deranjat de implicarea autorităților centrale în această chestiune.
„Decizia domnului Raed Arafat m-a deranjat. Oamenii din privat se bucuraseră pentru ridicarea acestei carantine, se pregăteau deja să își deschidă micile afaceri. Situația este total neplăcută pentru ei. Ne regăsim acum după o perioadă lungă de timp în care acești oameni foarte greu se mai descurcă. Au angajați, au chirii de plătit, au salarii, și o să ne regăsim într-o situație în care toate bugetele vor fi afectate”, a declarat Tabără.
„Eu cred că în primul rând ar trebui, dacă Bucureștiul tot vrea să ne ajute și să se implice în viața Timișoarei și a oamenilor de aici, ar trebui să ne ajute să creștem numărul de paturi ATI, să distribuie mai multe vaccinuri, pentru că în zona aceasta a fost tot timpul o problemă cu vaccinurile. Oamenii doreau să se vaccineze, dar nu au fost suficiente vaccinuri. Listele de așteptare sunt foarte mari”, a msi spus viceprimarul Timișoarei.
Autoritățile au decis, sâmbătă seară, să nu mai prelungească măsura adoptată pe 6 martie, chiar dacă în două din cele cinci localități rata a mai crescut între timp și în toate cinci este oricum peste 6 la mia de locuitori.
Cele cinci localități vor ieși din lockdown pe 22 martie, la miezul nopții.
„În urma analizelor de risc efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Timiș și a avizelor emise de Institutul Național de Sănătate Publică – astăzi, 20.03.2021, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a analizat propunerile de prelungire a măsurilor de carantinare pentru localitățile: Timișoara, Dumbrăvița și Giroc pentru o perioadă de 7 zile.
În urma votului exprimat, în cadrul CJSUT s-a votat după cum urmează: 20 voturi pentru, 9 abțineri și 9 voturi împotrivă, astfel că prelungirea măsurilor de carantinare pentru localitățile Timișoara, Dumbrăvița și Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesară de 2/3 din membrii prezenți pentru adoptarea hotărârii de prelungire a măsurii de carantinare.
În ceea ce privește comuna Moșnița Nouă și comuna Ghiroda, analiza de risc întocmită de către Direcția de Sănătate Publică a concluzionat că nu este întrunit punctajul pentru a putea propune prelungirea carantinei zonale în aceste două localități, iar INSP a avizat măsura de ridicare a carantinei pentru aceste două localități”, se arată în comunicatul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș.
Timișoara avea o rată de infectare de 7,49/1.000 de locuitori în ziua intrării în carantină, iar sâmbătă, 20 martie, a ajuns la 8,19.
În Dumbrăvița, rata de incidență a scăzut în cele două săptămâni de restricții dure de la 9,88 la 7,42, în Giroc, de la 10,47 la 10,42, iar în Moșnița Nouă, de la 12,39 la 11,22.
În schimb, în Ghiroda, exact ca în Timișoara, rata a crescut, de la 6,39 ajungând la 7,71.
Doi epidemiologi au explicat pentru Libertatea de ce a crescut rata în vestul țării, în ciuda lockdown-ului. „E ca o frână, nu oprește camionul, dar îl încetinește suficient”, a declarat dr. Octavian Jurma.
Iar medicul Virgil Musta a spus că „în general, de la două săptămâni în sus încep să apară primele semne. La început va fi o stopare a numărului de cazuri, adică să nu crească, după care ne așteptăm ca, încetul cu încetul, să și scadă. Eu cred că de săptămâna viitoare vom vedea. E nevoie cam de trei săptămâni până să ajungem la platou”.
Odată cu ridicarea carantinei, locuitorii din Timișoara și cele patru localități de lângă nu vor mai avea nevoie de declarații pentru a ieși din casă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro