MENIU CAUTĂ

Carles Puigdemont a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare

Distribuie

Carles Puigdemont, fostul preşedinte al guvernului regional catalan, refugiat în Belgia după ce riscă să fie arestat în Spania pentru tentativa de secesiune a Cataloniei, a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare din partea partidului separatist JxCat.

”Cea mai bună modalitate de a continua internaţionalizarea conflictului şi de a ne face ascultaţi în Europa, în ceea ce priveşte represiunea, este să existe o voce liberă a JxCat în Europa şi această voce nu poate fi alta decât cea a lui Puigdemont”, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului regional catalan, Elsa Artadi.

Carles Puigdemont s-a stabilit în Belgia după ce la sfârşitul anului 2017 a eşuat în tentativa de autoproclamare a independenţei Cataloniei și a fugit din Spania împreună cu patru dintre foştii săi miniştrii pentru a nu ajunge în arest.

Tribunalul Suprem spaniol a emis un mandat european de arestare pentru Puigdemont, care a fost reţinut în Germania în martie 2018, însă în final o instanţă germană a respins extrădarea sa pentru acuzaţia de rebeliune.

Autorităţile spaniole au retras mandatul european de arestare emis pe numele său, întrucât legislaţia spaniolă nu permite judecarea în lipsă și astfel, Puigdemont îşi păstrează toate drepturile politice.

Partidul JxCat a inclus pe lista sa pentru alegerile europene şi alţi lideri separatişti, care însă se află în prezent în arest şi sunt judecaţi pentru rebeliune, scrie Agerpres citând agenția spaniolă EFE.


Citește și: Analiză BBC despre candidatura Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European: „PSD o consideră dușmanul lor de moarte”


 

Comentarii