Mergi direct la conținut »
Casa Regală ar putea deveni persoană juridică, cu sediul la Palatul Elisabeta, pentru 99 de ani
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Casa Regală ar putea deveni persoană juridică, cu sediul la Palatul Elisabeta, pentru 99 de ani

Casa Regală ar putea deveni persoană juridică, cu sediul la Palatul Elisabeta, pentru 99 de ani

Casa Regală a României ar putea avea personalitate juridică și beneficia de un serviciu administrativ în scopul îndeplinirii atribuțiilor sale publice, finanțat de la bugetul de stat, potrivit unui proiect de lege inițiat de Secretariatul General al Guvernului și publicat site.

Proiectul de lege prevede să fie recunoscută poziția de Șef al Casei Regale a României ca poziție de demnitate publică, între atribuțiile căruia se află și adoptarea Statutului Casei Regale a României.

„Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea publică a Casei Regale și stabilește o metodă constituțional validă de recunoaștere a Șefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activități vor fi sub controlul Parlamentului, Șeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens”, se arată în expunerea de motive a proiectului normativ.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, Casei Regale i-ar putea fi atribuit ca sediu Palatul Elisabeta, în folosință gratuită, timp de 99 de ani, dar cu păstrarea dreptului de proprietate publică a statului.

Executivul justifică această măsură prin necesitatea „asigurării continuităţii unei instituţii-simbol al cărei conducător a fost şef al statului 81 de ani de ani din istoria României, iar din 1947 şi până astăzi reprezintă un reper de moralitate, continuitate şi reprezentativitate a naţiunii şi valorilor sale”.

În același timp, actul normativ prevede şi înfiinţarea unui serviciu administrativ, condus de un director desemnat de Şeful Casei Regale, şi i se alocă maximum 20 de posturi pentru personalul contractual, care vor fi bugetate de stat.

Close
Închide
  Close