Cuprins:
Chiar dacă sunt mult mai scumpe decât căpșunile de import, oamenii preferă să scoată mai mulți bani din buzunar pentru produsele producătorilor locali.
Cele mai ieftine căpșuni românești costă 25 de lei
În Piața Moghioroș sau în Drumul Taberei, primii producători au început să vândă căpșuni autohtone. Prețurile variază între 25 de lei pe kilogram, pentru fructele mai mici, și 35 de lei pentru cele mari și perfecte ca aspect.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/capsuni-3-scaled.jpeg)
Căpșunile grecești, de exemplu, se vând la prețuri cuprinse între 10 și 15 lei kilogramul, însă cumpărătorii aleg cu încredere produsele românești. Majoritatea preferă să cumpere 1-2 kilograme, atrași de gustul autentic și de prospețimea fructelor.
„Dai un ban, dar stai în față, vorba aceea”
„Domnule, astea din Grecia n-au niciun gust. Mănânci ca să mănânci, nicio savoare, nicio aromă absolut deloc. În schimb, la astea românești e altceva. Dai un ban, dar stai în față, vorba aceea. Se simte aroma de căpșună adevărată”, spune doamna Maria, care și-a cumpărat căpșuni de 30 de lei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8b9d13ea212ec37b5a6d26ff32f09b19.jpg)
Producătorii locali spun că, anul acesta, recolta a fost promițătoare, chiar dacă începutul de primăvară a fost capricios.
„Lumea e supărată că prețurile sunt mari, dar ce să facem? Totul s-a scumpit. Costă producția, tratamentele, oamenii, transportul… Noi oferim calitate”, transmite o vânzătoare, venită cu marfă proaspătă din județul Călărași.
Suntem pe ultimul loc la consumul de fructe și legume
Conform datelor disponibile, consumul mediu anual de fructe și produse din fructe (în echivalent fructe proaspete) pe locuitor în România a scăzut în 2022 cu 3,1 kg față de anul precedent.
Deși nu există date specifice pentru căpșuni, această tendință indică o scădere generală a consumului de fructe.
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul zilnic de fructe și legume, doar 2% dintre români consumând cele cinci porții recomandate pe zi, comparativ cu 33% în Irlanda sau 30% în Olanda.
15 euro pe oră la cules de căpșuni în Germania
Românii au devenit principala forță de muncă sezonieră în Germania pentru recoltarea căpșunilor, depășind pentru prima dată numărul muncitorilor polonezi.
De exemplu, în 2015, aproximativ 5.650 de muncitori polonezi și 4.750 de români lucrau sezonier în lunile de recoltă. În 2023, numărul polonezilor a scăzut la 2.200, iar cel al românilor a ajuns la 5.100, conform celor de la Profit.ro.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f2a8d3f7f84cbc9d5e3d63e415e6fe9a.jpg)
Mai mult, de la introducerea salariului minim la 1 ianuarie 2015, remunerația acestor lucrători a crescut semnificativ, de la 8,50 euro pe oră la 15 euro pe oră la începutul anului 2025, conform aceleiași surse.
Fructele proaspete s-au scumpit în ultimele luni
Datele Institutului Național de Statistică relevă că, în topul scumpirilor din ultimele luni, se regăsesc legumele și fructele proaspete. Conform acestora, prețul fructelor proaspete s-a majorat cu 13,73%.
De asemenea, potrivit datelor prezentate de Forbes.ro, față de luna septembrie 2024, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la fructele proaspete (7,88%), alte legume și conserve de legume (4,02%) și fructe și conserve din fructe (2,94%).
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/high-angle-assortment-vegetables-1024x683.jpg)
Ce spun ultimele statistici despre România
România a produs aproximativ 17.180 de tone de căpșuni, conform datelor Eurostat.
Aceasta reprezintă o scădere față de anii anteriori, influențată de condițiile meteorologice nefavorabile și de scăderea suprafețelor cultivate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1b76d77857e8165c574fba45ba59e3ef.webp)
Din punct de vedere al suprafeței acoperite cu plantații de căpșuni, România ocupa în 2022 locul 25 în lume și locul 7 în Uniunea Europeană, după Polonia, Germania, Spania, Franța, Finlanda și Italia.
Țările fruntașe la producția de căpșuni sunt China, Statele Unite ale Americii, Turcia, Egipt și Mexic.
Curiozități și lucruri mai puțin știute despre căpșuni
- Din punct de vedere biologic, căpșunile aparțin familiei Rosaceae și subfamiliei Rosoideae, care includ și trandafiri.
- Pe lângă culoarea roșie, căpșunile pot fi albe, roz, galbene și aurii. Aceste soiuri sunt create prin încrucișarea căpșunilor sălbatice și prin salvarea semințelor din plantele de diferite nuanțe.
- Ai putea crede că o portocală are cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate fructele, dar căpșunile conțin, de fapt, mai multă. O boabă roșie dulce mare conține 10,5 mg, comparativ cu 70 mg de vitamina C într-o portocală.
- Potrivit cercetărilor, americanul mediu consumă aproximativ 8 kg de căpșuni proaspete pe an. Această cifră a atins un maxim istoric de 8,5 lire sterline pe cap de locuitor în 2020.
- Da, oamenii se pot teme de căpșuni, există o fobie numită fragariaphobia. Acest cuvânt a fost derivat din genul căpșunilor de care aparțin, Fragraria, împreună cu fobie, cuvântul pentru frică.
- Există o sărbătoare care celebrează căpșunile pe 20 mai. Ziua Națională a Culegerii Căpșunilor încurajează oamenii să facă o excursie la o fermă locală de căpșuni pentru a culege căpșuni și pentru a-și planta propriile plante acasă.
- Romanii antici credeau în ideea potrivit căreia căpșunile ajută la ameliorarea diferitelor afecțiuni, inclusiv melancolie, leșin, inflamație și febră. Acest lucru se datorează probabil conținutului mare de vitamina C.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

DeDaia • 29.04.2025, 07:00
Când aud ca au crescut tratamentele ma îngrozesc cu ce dau peste ele. Ma întreb cum creșteau căpșunile acum câteva sute de ani. Trecând peste asta prețul are legătură doar cu japca. Ținând cont ca peste câteva săptămâni prețul o sa scadă simțitor este clar xa nu prețul tratamentului, transportul sau oamenii sunt de vina. Evident acestea o sa coste la fel.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_1be2933652074967618b97a23be55db9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_40c4fb59fac549bece95be4a3d37f0eb.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_4bebfb36325329c1490677f930fa8a6c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_9eca5b9e35a1d2113f5a8a7121a4c7d0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_30650e5a7ff131bc18e3e9d6f76d5803.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_2ed2331e00a997701f8cdb6ba8858f85.jpg)