„Spania pierde 277.560 de români în zece ani, diaspora fuge din țară. «A devenit foarte scump să trăiești aici, nu mai merită»”, titrează un articol care a apărut în publicația spaniolă El Periodico de Espana (EPE) în 31 ianuarie.
„A devenit foarte scump să trăiești aici, nu mai merită”, spune Daniela, o româncă în vârstă de 40 de ani, în aeroportul Barajas din Madrid. Se pregătește să se întoarcă în România, urmând exemplul surorii ei.
„Înainte era mai ușor să găsești de lucru, dar acum, cu ERTE, te angajează pentru câteva luni în industria hotelieră, îți dau 800 de euro, iar apoi te trimit la sparanghel. Asta dacă îți fac contract. Cu ERTE profită foarte mult”, adaugă femeia pentru publicația spaniolă. ERTE este o măsură de flexibilizare a muncii care permite unei companii să reducă sau să suspende contractele de muncă.
Articolul spune că în Spania au rămas puțin peste jumătate de milion (556.204) de români, adică cu 277.560 în minus față de acum un deceniu, citând date de la Institutul Național de Statistică din Spania (INE). Românii se întorc în țară sau migrează în țări cu o situație economică mai bună precum Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Italia, scrie EPE.
Pe de altă parte, un raport al Ministerului Incluziunii număra aproape 1,1 milioane de români la finalul lui 2020.
Cum se explică diferența?
INE: 644.473 de persoane de naționalitate română în Spania
La solicitarea Libertatea, Institutul Național de Statistică din Spania (INE) a precizat că în Spania erau înregistrate 644.473 de persoane de naționalitate română la data de 1-1-2021, conform Statisticii Registrului Continuu (Estadística del Padrón continuo). Datele pot fi consultate aici. Dintre acestea, 556.204 sunt născute în România.
- Datele INE au la bază Statistica Registrului Continuu, care colectează informațiile din toate Registrele municipale din Spania. Registrul municipal este un registru administrativ în care sunt înregistrați locuitorii municipiului respectiv.
Ministerul Incluziunii spune că sunt aproape 1,1 milioane de români în Spania
Pe de altă parte, Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Spania prezintă alte cifre decât Institutul Național de Statistică despre numărul românilor din Spania.
Conform unui raport publicat de acest minister, erau 1.079.726 români în Spania pe 30 decembrie 2020. Vorbim de o cifră aproape dublă față de cea oferită de INE.
Atenție, ambele cifre sunt oficiale.
INE numără locuitorii înregistrați în registrele municipale, practic pe cei înregistrați la primăria localității respective, în timp ce Ministerul Incluziunii folosește ca sursă pentru date Registrul Central al Străinilor (Registro Central de Extranjeros), care este administrat de Direcția Generală a Poliției, din cadrul Ministerului de Interne.
- Dacă ești dintr-o țară UE și stai mai mult de trei luni în Spania, trebuie să soliciți la Oficiul pentru străini din provincia în care intenționezi să rămâi, sau la o secție de poliție, înregistrarea în Registrul Central al Străinilor. Vei primi un certificat de înregistrare ca cetățean al UE.
- Separat de asta, orice persoană care locuiește în Spania este obligată să se înregistreze în Registrul municipiului în care își are reședința obișnuită, completând un formular de acest fel.
Cum explică INE această diferență
„Cât despre diferența dintre raportul Ministerului Incluziunii și statisticile noastre, nu putem stabili exact de unde vine. Registrele administrative pe care se bazează sunt diferite. Statistica Registrului Continuu colectează informațiile din Registrele Municipale, iar raportul Ministerului Incluziunii indică că folosește Registrul Central al Străinilor.
Posibil că nu toată populația cu certificat de înregistrare este înregistrată și (în Registrul Municipal, n.r.) sau poate că unii au părăsit țara fără să fi fost șterși din registrul respectiv (Registrul Central al Străinilor, n.r.)”, au mai precizat reprezentanții INE.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro