Mergi direct la conținut »
CCR a respins inițiativa cetățenească "Oameni noi în politică", de alegere a primarilor în două tururi
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > CCR a respins inițiativa cetățenească "Oameni noi în politică", de alegere a primarilor în două tururi

CCR a respins inițiativa cetățenească „Oameni noi în politică”, de alegere a primarilor în două tururi

CR a respins, marţi, iniţiativa cetăţenească "Oameni noi în politică" privind reforma legislaţiei electorale, care viza alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe motiv că nu îndeplineşte criteriile constituţionale, respectiv numărul de semnături necesar. 27 de organizații civice și 4 partide politice au promovat inițiativa unui proiect de lege de reformă a legislației electorale.

De Valentina Postelnicu,

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată ‘Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală’ nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 74 alin. (1) din Constituţie, respectiv numărul de susţinători (de cel puţin 100.000) şi dispersia teritorială (să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături)”, se arată într-un comunicat al CCR.

În luna februarie, iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică” a ajuns în Parlament.

USR a depus la Senat cele 140.000 de semnături, dintre care au fost validate 120.000, de către primării, pentru susţinerea unui proiect de reformă a legislaţiei electorale, care vizează alegerea primarilor în două tururi, eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi europarlamentare şi reducerea numărului de semnături necesare pentru participarea la alegeri.

Potrivit lui Mihai Poliţeanu, membru USR şi preşedinte al Comitetului de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind reforma legislaţiei electorale, pentru acest demers au fost strânse 140.000 de semnături, dintre care au fost validate 120.000.

El a precizat că 20.000 de semnături au fost invalidate de primari, în cazul acestora urmând să se formuleze sesizări penale pentru abuz în serviciu.


Citeşte şi:

Radu Mazăre: „Scăpați de mine, stați să vedeți când vin frații mei, gemenii!” Replica rămasă în istorie a elevului „inteligent, dar nerespectuos”, devenit unul dintre marii fugari ai României

 
 
Close
Închide