Ce spun specialiștii despre acord

Acordul prevede ca Statele Unite și Ucraina să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție sub forma unui „parteneriat limitat” (Limited Partenership-LP). Detaliile acordului privind modul cum va fi gestionat acest fond vor fi negociate separat. Acordul LP va fi încheiat între o agenție guvernamentală americană, Corporația Statelor Unite pentru Finanțarea Dezvoltării Internaționale, și o agenție ucraineană.
Acordul prevede că valoarea oricărei asistențe militare viitoare pe care Statele Unite o oferă Ucrainei va fi tratată ca o contribuție a Statelor Unite la fond. Acordul nu obligă Ucraina să ramburseze Statelor Unite sprijinul militar acordat anterior. Acesta este un salt substanțial față de prima versiune a acordului, care prevedea ca Ucraina să ramburseze 500 de miliarde de dolari în asistența militară acordată.

Clauzele acestui acord, semnat pe 30 aprilie 2025, au fost analizate și explicate de doi experți în diplomația mineralelor, într-un articol publicat pe site-ul think tank-ului Center for Strategic and International Studies (CSIS), unul dintre cele mai importante centre de cercetare de politică publică din lume în materie de politică externă și securitate națională. Deși acordul este mai favorabil Ucrainei decât versiunile anterioare, eficacitatea acestuia va depinde de obținerea unui tratat de pace pe termen lung și de condiții economice stabile pentru investiții.

Visul Melisei, tânăra abandonată de părinți care vrea să fie doctor: „Învăț ca să iau Bacul, apoi voi da la Medicină. E tot ce-mi doresc!”
Recomandări
Visul Melisei, tânăra abandonată de părinți care vrea să fie doctor: „Învăț ca să iau Bacul, apoi voi da la Medicină. E tot ce-mi doresc!”

Gracelin Baskaran, director al Programului privind securitatea mineralelor critice al CSIS, și Meredith Schwartz, cercetător asociat în cadrul aceluiași program, au detaliat într-o sinteză de tipul întrebare-răspuns cele mai relevante concluzii privind acordul americano-ucrainean.

În același timp, fostul ambasador american la Moscova, profesorul de relații internaționale Michael McFaul, un suporter liberal al cauzei ucrainene și un critic constant al ideologiei izolaționiste a republicanilor, a lăudat într-un articol publicat pe Substack acordul parafat de Administrația Trump. 

„Când am auzit prima dată despre ideea inițială a unui «acord privind mineralele» între Ucraina și Statele Unite, trebuie să recunosc că nu am fost un fan. Suna ca o exploatare colonială de modă veche. 

Ceea ce m-a îngrozit în mod deosebit a fost faptul că președintele Trump părea să profite de o țară disperată ca să obțină beneficii financiare pentru Statele Unite. Oficialii ucraineni nu au avut de ales decât să se angajeze în negocieri privind acest acord, recunoscând că pierderea sprijinului american – în special în ceea ce privește asistența militară și schimbul de informații – ar submina grav eforturile de război ale Ucrainei împotriva armatei invadatoare ruse. Temerile mele cu privire la acest acord s-au adâncit după întâlnirea dezastruoasă dintre președintele Trump și președintele Zelenski în Biroul Oval, la 28 februarie 2025, când acordul ar fi trebuit să fie semnat. După acel fiasco, am presupus că acordul nu va face decât să se înrăutățească.

Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală
Recomandări
Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală

M-am înșelat. În spatele ușilor închise, fără camere de luat vederi, așa cum au fost în timpul întâlnirii din Biroul Oval, secretarul Bessent, prim-viceprim-ministrul Svyrydenko și echipele lor au negociat în mod calm și constructiv un acord final care este favorabil ambelor țări”, explică McFaul în articolul său. 

Ca parte a acestui acord, Ucraina și Statele Unite au înființat un fond comun de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, pe care ambele țări îl vor gestiona pe baza unui parteneriat egal. La fel ca în versiunile anterioare, Ucraina va contribui cu 50% din veniturile sale din noile proiecte privind mineralele, petrolul și gazele la fond, dar, spre deosebire de cele anterioare, va păstra proprietatea deplină asupra „subsolului, infrastructurii și resurselor sale naturale”, inclusiv deciziile privind ce să extragă. 

Deși acest acord nu oferă Ucrainei garanții credibile de securitate, el afirmă „sprijinul american pentru securitatea, prosperitatea, reconstrucția și integrarea Ucrainei în cadrele economice globale”. În plus, acest acord prevede că „niciunui stat sau persoană care a finanțat sau a furnizat mașinăria de război rusă nu i se va permite să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”, explică fostul ambasador american, Michael McFaul. 

Șiretlicul avocaților lui Niculae Bădălău: cum au întors la zero, după doi ani și jumătate, procesul de corupție al fostului baron de Giurgiu
Recomandări
Șiretlicul avocaților lui Niculae Bădălău: cum au întors la zero, după doi ani și jumătate, procesul de corupție al fostului baron de Giurgiu

Tot ce trebuie să știi despre acordul privind mineralele rare din Ucraina 

Fondul va fi capitalizat, în parte, din veniturile provenite din extracția viitoare a resurselor naturale. Deși este mai favorabil Ucrainei decât versiunile anterioare, eficacitatea acordului depinde de pacea pe termen lung și de condițiile stabile de investiții. Printre principalele obstacole pentru atingerea viitoarelor obiective se numără studii geologice învechite, infrastructura energetică degradată și riscuri de securitate nerezolvate. 

Acordul reflectă abordarea tranzacțională a administrației Trump față de diplomația mineralelor și poate servi drept model pentru acorduri similare, cum ar fi cadrul de cooperare dintre SUA și Republica Democratică Congo, explică Gracelin Baskaran și Meredith Schwartz .

Libertatea a tradus integral acest set de întrebări/răspunsuri din articolul CSIS pe care le puteți citi mai jos. 

SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele rare
Ucraina și SUA au semnat acordul mineralelor

Care sunt termenii semnării instituirii unui „fond de investiții pentru reconstrucția SUA-Ucraina” și cum se compară aceasta cu versiunile anterioare? 

– Potrivit acordului, Ucraina își va păstra proprietatea deplină asupra resurselor sale naturale și a infrastructurii, inclusiv asupra deciziilor cu privire la ce să extragă. Fondul de investiții pentru reconstrucție Statele Unite-Ucraina va fi gestionat în comun de ambele țări pe baza unui parteneriat egal.

Similar ultimei iterații, Ucraina va contribui cu 50% din veniturile obținute din exploatarea noilor minerale, petrol și gaze. Proiectele actuale – cum ar fi cei mai mari producători de petrol și gaze din țară, Naftogaz și Ukrnafta – sunt scutite de contribuția la fond. Aceasta înseamnă că rentabilitatea fondului depinde de succesul noilor investiții în resursele Ucrainei. Investițiile din fond sunt menite să stimuleze și mai mult interesul sectorului privat pentru investițiile în resursele Ucrainei și să atragă capitalul necesar pentru reconstrucția și dezvoltarea resurselor Ucrainei.

De asemenea, acordul consideră orice asistență militară viitoare a SUA pentru Ucraina sub formă de muniție, sisteme de armament sau formare, drept o contribuție de capital la fond. În plus, Ucraina nu va rambursa Washingtonului ajutorul militar acordat în trecut. Acesta este un salt substanțial față de prima versiune a acordului, care prevedea ca Ucraina să ramburseze 500 de miliarde de dolari în asistența militară acordată. După semnarea acordului, președintele Trump a reluat sprijinul militar pentru Ucraina. Casa Albă a aprobat vânzări de arme în valoare de 50 de milioane de dolari către Ucraina în aceeași zi în care a fost semnat acordul.

Acordul desemnează Corporația Internațională pentru Finanțarea Dezvoltării din SUA (DFC) drept partener al SUA în cadrul acordului. DFC a fost agenția preferată a administrației Trump pentru a gestiona multe dintre noile sale inițiative privind mineralele critice. Aceasta extinde în mare măsură mandatul unei agenții care a finanțat doar patru proiecte privind mineralele critice în 2024.

Noul acord oferă Statelor Unite acces la minereurile din Ucraina?

– Acordul semnat nu dă dreptul Statelor Unite la miliarde de dolari în mineralele ucrainene ca răsplată pentru ajutorul militar, așa cum a solicitat inițial Trump. Cu toate acestea, acordul include o dispoziție privind preluarea de către SUA a viitoarelor resurse minerale în condiții competitive.

Fiecare autoritate guvernamentală din Ucraina care este autorizată să elibereze o licență sau un permis special pentru utilizarea subsolului pentru orice active relevante în materie de resurse naturale va include în termenii unei astfel de licențe … o dispoziție care să permită partenerului american (sau reprezentantului sau cesionarului acestuia) să negocieze, în conformitate cu termenii acordului LP, drepturi de preluare în condiții comerciale bazate pe piață.

Noul acord include garanții de securitate pentru Ucraina?

– Deși garanția de securitate pentru care a pledat președintele Zelenski este încă absentă, acordul afirmă o „aliniere strategică pe termen lung” între Ucraina și Statele Unite, precum și „sprijinul Statelor Unite pentru securitatea, prosperitatea, reconstrucția și integrarea Ucrainei în cadrele economice globale”. În plus, acordul adoptă o poziție mult mai dură față de Rusia decât versiunile inițiale. De exemplu, se face referire la „invazia la scară largă a Rusiei”, iar Departamentul de Trezorerie al SUA adaugă că „niciun stat sau persoană care a finanțat sau a furnizat mașinăria de război rusă nu va putea beneficia de reconstrucția Ucrainei”. 

Acordul poate fi încă eficient fără un acord de pace între Rusia și Ucraina și care este stadiul negocierilor de pace?

– La doar câteva ore după ce Statele Unite și Ucraina au semnat acordul, o serie de lovituri cu rachete rusești au vizat clădiri rezidențiale din Odesa, provocând victime și răniți. Acest lucru evidențiază riscurile grave de securitate – de la amenințări la accesul la terenuri până la siguranța oamenilor în general – care pot descuraja investițiile din sectorul privat. Se crede că cele mai bogate zone în resurse din Ucraina se află în regiunea de est a țării, o mare parte din regiunea care se află în prezent sub ocupație rusă. Două din cele patru rezerve de litiu ale Ucrainei se află pe teritoriul ocupat de Rusia.

În lipsa unei păci durabile în Ucraina sau a unei promisiuni de sprijin pentru apărarea activelor, situația de securitate din țară va fi prea instabilă pentru o investiție pe termen lung în vederea înființării unei mine și a întregii infrastructuri de sprijin. În medie, dezvoltarea unei mine durează la nivel global aproximativ 18 ani și necesită o investiție cuprinsă între 500 de milioane și un miliard de dolari pentru a construi atât mina, cât și o instalație de separare. Întrucât o mină poate funcționa mai mult de 50 de ani, încrederea investitorilor în stabilitatea politică și economică a unei jurisdicții este esențială datorită dimensiunii și naturii pe termen lung a investiției.

Ce obstacole trebuie depășite pentru a crea un mediu mai favorabil pentru dezvoltarea sectorului mineralelor?

– În primul rând, Ucraina va trebui să întreprindă un exercițiu aprofundat de cartografiere geologică. Deși Ucraina dispune de o gamă variată de minerale, inclusiv titan, litiu, rutil, minereu de fier, mangan, pământuri rare și uraniu, există o lipsă semnificativă de date care împiedică mobilizarea investițiilor în explorare și producție. Cartografierea geologică actuală datează de acum 30-60 de ani și a fost realizată de Uniunea Sovietică folosind tehnici de explorare învechite. Fostul șef al Serviciului geologic ucrainean a observat că nu există nicio evaluare modernă a rezervelor de pământuri rare ale Ucrainei. O cartografiere actualizată va fi esențială pentru înțelegerea viabilității comerciale a exploatării mineralelor din Ucraina. Factorii-cheie care influențează dacă zăcămintele pot fi exploatate în mod economic includ adâncimea, tipul de minereu, calitatea și produsele secundare asociate. Datele actualizate vor fi esențiale pentru atragerea investițiilor ulterioare în explorare și producție.

În al doilea rând, vor fi necesare investiții majore în infrastructură. Mineritul se numără printre sectoarele cele mai mari consumatoare de energie la nivel mondial, reprezentând aproximativ 38% din consumul de energie industrială și aproximativ 15% din consumul total de energie electrică la nivel mondial. Între 2022 și 2023, aproape jumătate din capacitatea de producție de energie electrică a Ucrainei a fost pierdută din cauza ocupației, distrugerii sau deteriorărilor provocate de Rusia, iar aproximativ 50% din substațiile majore ale țării au fost lovite de rachete și drone. În consecință, Ucraina dispune în prezent doar de aproximativ o treime din capacitatea sa electrică de dinainte de război. O reconstrucție substanțială a infrastructurii energetice va fi esențială înainte de a putea începe explorarea sau producția de minerale.

Viabilitatea Ucrainei ca destinație minieră va depinde în mare măsură de nivelul de sprijin oferit de Statele Unite și de aliații săi. Agenții precum U.S. Geological Survey, Export-Import Bank of the United States și DFC au roluri-cheie de jucat în facilitarea acestei redresări și dezvoltări. 

Este noul acord dintre SUA și Ucraina un model pentru diplomația mineralelor?

– Acordul este un semnal puternic că Administrația Trump integrează mineralele în politica sa externă. Structura de investiție pentru minereuri a acordului se aliniază bine cu etosul politicii externe a președintelui Trump, care a favorizat o abordare tranzacțională a încheierii de acorduri. Cu un acord important privind mineralele la activ, administrația se va îndrepta probabil către alte regiuni bogate în minerale pentru a-și asigura resursele.

Ce avantaje a obținut Trump din acordul privind mineralele rare semnat între SUA și Ucraina ANALIZĂ 
Trump și Zelenski au purtat o discuție față în față la înmormântarea Papei Francisc, 26 aprilie 2025

Statele Unite urmăresc deja un acord de securitate pentru minereuri cu Republica Democrată Congo (RDC). Având unele dintre cele mai bune rezerve de cobalt, cupru, litiu, staniu și tantal din lume, RDC a fost, de asemenea, profund afectată de conflicte. Președintele RDC, Felix Tshisekedi, a oferit Statelor Unite acces la resursele minerale ale țării în schimbul asistenței militare. Rebelii M23, susținuți de Rwanda, au cucerit zone importante de terenuri bogate în minerale de-a lungul graniței de est a RDC și au preluat recent controlul asupra orașului Goma, un oraș regional important cu peste două milioane de locuitori, după mai mult de 30 de ani de conflict.

Statele Unite au jucat un rol-cheie în reunirea RDC și a Rwandei în vederea ajungerii la un acord de pace. La 24 aprilie, ministrul de externe al RDC, Thérèse Kayikwamba Wagner, și ministrul de externe al Rwandei, Olivier Nduhungirehe, au semnat Declarația de principii la Washington, D.C., sub auspiciile Departamentului de Stat al SUA. Acordul conturează o cale către pace și dezvoltare economică în estul RDC, menționând că „participanții își recunosc reciproc suveranitatea și integritatea teritorială și se angajează să urmeze o cale de soluționare a disputelor lor prin mijloace pașnice, bazate pe diplomație și negociere, mai degrabă decât prin forță ostilă sau retorică”. 

RDC și Rwanda s-au angajat să elaboreze un acord de pace oficial până la 2 mai, care include un angajament reciproc de menținere a suveranității și de încetare a oricărui sprijin militar acordat grupurilor armate. Statele Unite și RDC poartă, de asemenea, discuții privind cooperarea în domeniul mineralelor, care se așteaptă să ducă la creșterea investițiilor americane în sectorul minier al RDC – un pas important spre diversificare, deoarece entitățile chineze controlează sau dețin în prezent participații în 15 dintre cele mai mari mine de cupru și cobalt din țară, conchide analiza celor doi autori. 

Foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.