Primii oaspeți de noapte au fost primiți în incinta bibliotecii pe 29 iulie, iar din luna august se dă startul tururilor nocturne, care vor avea loc în fiecare joi, începând de la ora 21.00.
Biblioteca Mănăstirii Admont este găzduită de o sală emblematică pentru arhitectura barocă, ce măsoară 70 de metri lungime, 14 metri lățime și 13 metri înălțime.
„La fel ca mintea, și camera ar trebui să fie umplută cu lumină”, sunt cuvintele care au stat la baza construcției bibliotecii, iar acesta este și motivul pentru care încăperea este extrem de bine luminată și foarte înaltă, oferind o senzație de libertate.
De altfel, biblioteca Mănăstirii Admont nu este doar o încăpere plină cu cărți. Vizitarea ei este o experiență în sine chiar și pentru cei care nu se descriu drept iubitori de carte.
De construcția bibliotecii s-a ocupat Josef Hueber, care a terminat construcția barocă în anul 1776, după 12 ani de lucrări. Frescele îi aparțin pictorului Bartolomeo Altomonte și prezintă etapele cunoașterii umane, de la gândire și vorbire, arte și științe, până la revelația divină înfățișată pe cupola centrală.
Colecția cuprinde 200.000 de volume, dintre care 70.000 sunt expuse. Printre ele se numără manuscrise din secolul al VIII-lea, incunabule, cărți sau broșuri tipărite înainte de secolul al XVI-lea.
Abația benedictină din Admont a fost construită în 1074 și rămâne una dintre cele mai vechi mănăstiri din Austria. A fost ridicată de Arhiepiscopul Salzburgului și găzduia inițial călugării de la Abația Sfântul Petru.
De-a lungul istoriei sale, Abația Admont a fost mănăstire de fete, apoi Scriptorium, locul în care cărturarii scriau lucrări teologice, exact în sălile deschise acum pentru vizitatori, potrivit Thetravel.com.
Explicația pentru faptul că stilul arhitectural care poate fi admirat astăzi de turiști nu corespunde epocii în care mănăstirea a fost construită este că la cinci secole după ce a fost ridicată, mare parte a mănăstirii a fost distrusă de un incendiu, fiind refăcută apoi în stilurile gotic și baroc.
Foto: Profimedia