Deși inițial ar fi acceptat invitația, George Simion și cei de la AUR au spus că acesta nu confirmase că va participa la dezbaterea online, astfel că Micutzu a dat play mesajului audio prin care candidatul la alegerile prezidențiale din 2025 afirma că este interesat de întâlnire.

Pentru a explica decizia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbaterea online, Cosmin Nedelcu a folosit termenul „harneală”, despre care a spus că înseamnă „vrăjeală”.

Pentru a înțelege mai bine acest cuvânt, am consultat atât DEXonline, cât și ChatGPT, două surse care pot oferi perspective diferite – una bazată pe lexicografia tradițională, cealaltă – pe analiza limbajului uzual și a contextelor în care termenul este întâlnit în mod curent.

Ce spune DEXonline despre cuvântul „harneală”

Potrivit DEXonline, cuvântul „harneală” nu figurează cu o definiție oficială în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, dar este înregistrat în variante de dicționare de argou sau dicționare neoficiale, precum cel de argou urban. În aceste surse, termenul „harneală” este definit ca o „poveste neadevărată”, o „minciună” sau o „scuză falsă”, folosită adesea pentru a evita responsabilitatea sau pentru a masca un adevăr incomod.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

De asemenea, poate însemna și o acțiune lipsită de seriozitate, o vorbărie fără fond sau un demers făcut „de ochii lumii”. Prin urmare, termenul se încadrează în categoria cuvintelor colocviale, cu o puternică nuanță peiorativă sau ironică și care capătă sensul dorit în funcție de tonul și contextul în care este rostit.

Cum explică ChatGPT termenul

Potrivit unei explicații oferite de ChatGPT, „harneală” este un termen colocvial românesc des întâlnit în vorbirea informală, mai ales în rândul tinerilor sau în mediile urbane. În funcție de context, poate însemna o păcăleală, o fentă verbală sau chiar o încercare de manipulare prin cuvinte. În limbajul de zi cu zi, „harneală” este adesea folosit cu sensul de „făcătură” sau „chestie trasă de păr”.

Mai exact, dacă cineva spune că „a fost o harneală”, vrea să transmită că o situație a fost aranjată, regizată sau lipsită de sinceritate. Potrivit ChatGPT, în cazul în care un politician face o promisiune considerată nerealistă sau o mișcare interpretată drept populistă, publicul poate reacționa spunând că este „doar o harneală”.

Cosmin Nedelcu (Micutzu) și Nicușor Dan la dezbaterea online de pe YouTube la care George Simion nu a fost prezentIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Termenul poate avea și o tentă ironică, fiind utilizat pentru a ridiculiza decizii sau gesturi considerate neserioase sau teatrale. Folosirea largă a termenului „harneală” pentru a descrie acțiuni publice sau declarații oficiale trădează și o anumită neîncredere a cetățenilor în discursul politic.

Astfel, „harneala” devine nu doar un cuvânt, ci o etichetă care exprimă o percepție colectivă: aceea că nu tot ceea ce se spune sau se face pe scena publică este autentic sau bine intenționat. În acest sens, Micutzu a reușit, printr-un singur cuvânt, să sintetizeze o atitudine larg răspândită în rândul publicului – una de suspiciune, dar și de luciditate, mai spune ChatGPT.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

Denisalala 15.05.2025, 11:17

Hai că s-a mai făcut o știre.

Avatar comentarii

anonimus 15.05.2025, 10:52

MAHALAGISTI DE GENUL SUNT FORMATORII DE OPINIE IN rOMANIA, DE ACEEA STAM CUM STAM SI CU INTENTIA DE VOT AL CETATENILOR :(

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.