Gottman a prezentat metoda la Seattle, in cadrul conferintei anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS). Acesta si colegul sau, matematicianul James Murray, ambii de la Universitatea din Washington, pornesc de la un filmulet de 15 minute in care cuplul discuta un subiect asupra caruia parerile sunt diferite.
Ei au acordat cate un punct pentru fiecare interactiune pozitiva si au scazut cate unul pentru fiecare interactiune negativa. De asemenea, ei au analizat expresiile fetelor celor doi si au inregistrat pulsul fiecaruia.
Rezultatul a aparut sub forma unui raport intre interactiunile pozitive si negative dintre barbat si femeie. „Cel mai bun raport este de cinci (puncte pozitive) la unul (negativ)”, au explicat cercetatorii. Dupa parerea lor, orice cuplu cu un rezultat mai mic decat acesta este amenintat. „Modelul este extrem de fiabil”, a subliniat Murray, fara sa-si ascunda o oarecare mirare.
„Cand un cuplu discuta probleme importante, exista sanse ca femeia si barbatul sa fie in dezacord, indiferent cat de bine s-ar intelege in general. Cand insa cuplul este solid, chiar si in timpul unei discutii in dezacord cei doi fac glume si se tachineaza unul pe celalalt, ceea ce reprezinta semne de afectiune. Aceasta se intampla deoarece ei au reusit sa stabileasca legaturi emotionale solide”, explica Gottman. „Totusi, numeroase persoane nu stiu sa stabileasca asemenea legaturi sau sa-si construiasca un oarecare simt al umorului. Disputele intr-un cuplu reprezinta tot atatea esecuri de stabilire a unei legaturi emotionale”, a continuat el.
Cercetatorul a remarcat importanta expresiilor fetei, precum „expresia dispretului, un adevarat acid sulfuric pentru dragoste”. si ritmul cardiac al persoanelor care discuta este important. „Daca inima depaseste 100 de pulsatii pe minut, organismul incepe sa produca adrenalina, ceea ce face spritul mai putin receptiv” la argumentele celuilalt, a continuat cercetatorul.
„Matematica permite reprezentarea vizuala a ceea ce se intampla intr-o relatie si da unelte de interventie care pot fi folosite in consilierea matrimoniala”, a estimat si Kristin Swanson, care a participat si ea la studiu.
Metoda permite previzionarea a ceea ce s-ar intampla in cuplu daca un element din relatie s-ar schimba, au mai explicat cercetatorii. „Modelul ne permite sa vedem ce se intampla cu relatia, daca barbatul accepta sa se lase influentat de femeie si cum acest lucru mareste numarul interactiunilor pozitive”, a explicat Gottman.