De Mihai Toma,

Flori Bălănescu

După ce marele scriitor și disident anticomunist a plecat dintre noi, în noaptea de 24 spre 25 martie, autoarea a scris un text-manifest pe care l-a postat pe blogul ei. “Când pleacă un om care a lăsat urme autentice este gratuit să spui că s-a produs «o mare pierdere», când tot ce a făcut și ce înseamnă este un mare câștig”, a explicat Flori Bălănescu.

“Nu uit și nu tac”

Aflu că noaptea trecută Paul Goma a urcat la Calidor. L-a ajutat un «agent chinez», tot roșu, tot comunist, cu vreo două nume de cod, cretine: coronavirus/covid19.

Când soarta e nenorocită, e până la capăt! Toată viața i-a fost distrusă de comunism, chiar și în exilul parizian, acolo unde a avut răgazul să privească în urmă și în adâncime cu multă seriozitate. Uneori cu ardoare. Dar dacă nu el, atunci cine ar fi fost mai îndreptățit?

Pavel îmi spune: ar trebui să plătească statul român incinerarea! Sigur că ar trebui, așa cum ar fi trebuit să facă multe îndreptări statul român. Dar nu statul lui Iliescu-Băsescu-Constantinescu-Iohannis. Statul comunist drapat în statul de drept. Sau de drepți.

Scriu și parcă-l aud pe Goma. Ați fost neobosiți în a-l marginaliza, maimuțări, diaboliza, minimaliza, anihila, cot la cot cu Securitatea și cu postsecuritățile. Unii dintre voi l-ați tăcut (pentru că nu v-a tăcut el!), l-ați vrut uitat (pentru că el n-a vrut să uite nimic).

Flori Bălănescu, reprezentanta editorială a lui Paul Goma în România:

Parcă și văd ce-o să scrieți, acum că nu mai e, cât de toleranți, de mărinimoși, de empatici cu suferința planetei. Ce de merite vă veți descoperi.

Nici nu v-ar băga în seamă, să nu se enerveze. N-a suportat niciodată «purtătorii de cuvânt», intermediarii, trepădușii. Cât a putut, s-a prezentat singur și o face până la sfârșitul sfârșiturilor.

Scriitorul înseamnă cărțile lui. Pe care le citesc, încă, destui români. Scrisul-cititul înseamnă ne-uitare. Înseamnă: memorie.

Flori Bălănescu:

A urcat la Calidor în ziua Buneivestiri. E un semn. Îl vom descifra noi, cândva.

Ce s-ar mai distra Goma acum pe seama noastră, dacă nu cumva, ușurat de durerile cărnii și-ale sângelui, s-a apucat să scrie ultima Carte.

Dumnezeu să-l ierte și să-l țină la loc cu lumină și odihnă!”.

Citeşte şi:

Cine a fost Paul Goma, scriitorul român ucis miercuri de coronavirus

Scriitorul Paul Goma a murit de coronavirus. Era internat la un spital din Paris din 18 martie