Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este instituția care colectează taxele de sănătate plătite de cetățeni și le redistribuie către spitale, pentru îngrijirea pacienților. Fondurile CNAS sunt de 10 miliarde de euro pe an.
În ianuarie 2023, fostul general SRI Cristian Georgică Celea a fost numit de către premierul Ciucă în Consiliul de Administrație al CNAS.
În ultimul document public depus de Cristian Georgică Celea, declarația de avere aferentă anului 2022, el a enumerat 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini, 3 șalupe, 30.000 de euro în bijuterii și obiecte de artă și 225.000 de lei din pensia anuală.
Cum explică Celea proprietățile, într-un răspuns pentru Libertatea?
„42 de ani de activitate”
Generalul trecut în rezervă acum 17 ani spune că 18 terenuri și 4 imobile sunt moștenite „de la defuncții mei părinți”.
Despre restul de 5 terenuri, spune că au fost cumpărate în decurs de 17 ani, „subsemnatul desfășurând activitatea de medic oftalmolog, activitate din care am realizat venituri care au permis achiziția respectivelor terenuri”.
El precizează că doar un teren cumpărat a fost intravilan, restul fiind agricole sau forestiere, „de unde și prețul relativ redus”.
Celea se referă și la cele 4 autoturisme, 3 șalupe și cei 30.000 de euro în bijuterii și obiecte de artă.
Și consideră că „cei aproximativ 42 de ani de activitate în calitate de medic oftalmolog, precum și în diverse funcții de conducere ale unor instituții medicale din România, mi-au permis ca din munca efectuată să realizez veniturile necesare achiziționării acestor bunuri”.
N-a comentat subiectul Sulina
Libertatea l-a întrebat pe generalul Celea și despre licitația prin care a concesionat, pentru 10 ani, plaja din Sulina.
Și i-a pus în vedere investigațiile publicației Ziarul de Tulcea, care a prezentat licitația ca fiind una dubioasă.
„Referitor la investigațiile de presă menționate de dumneavoastră, precizez, de asemenea, că nu sunt în măsură să răspund, neînțelegând care sunt prevederile legale încălcate și cine se face vinovat de încălcarea respectivelor prevederi”, a spus Celea.
El n-a dorit să comenteze nici modul de dobândire a terenului din Sulina prezent în declarația de avere a ginerelui său, Șerban Dragosloveanu, ca moștenire. Anterior, acest teren fusese trecut în declarația sa tot drept licitație publică.
Iată, în continuare, răspunsul său, integral:
Am luat la cunoștință de articolul publicat de dumneavoastră din data de 10 Aprilie 2023, intitulat „Activarea generalului SRI Celea, omul cu 23 de terenuri, două case, 3 apartamente, 4 mașini și 3 șalupe” și doresc să vă aduc la cunoștință următoarele, în speranța că spiritul deontologic în virtutea căruia vă desfășurați activitatea vă va face să publicați acest răspuns al meu, astfel încât opinia publică să aibă o imagine corectă asupra „Megadeclarației de avere” a subsemnatului.
Astfel, din cele „23 de terenuri în 4 județe, însumând 107.000 de metri pătrați”, așa cum reiese și din Declarația de Avere pe care evident că ați studiat-o, un număr de 18 terenuri le-am dobândit prin moștenire de pe urma defuncților mei părinți.
Restul de 5 terenuri au fost achiționate în anii 2004, 2007, 2016 și 2021, în această perioadă de 17 ani calendaristici, subsemnatul desfășurând activitatea de medic oftalmolog, activitate din care am realizat venituri care au permis achiziția respectivelor terenuri, cu atât mai mult cu cat un singur teren, cel achiziționat în anul 2021 se află în intravilanul unei localități, toate celelalte 4 terenuri fiind terenuri agricole sau forestiere, de unde și prețul de achiziție relativ redus.
Trebuie să vă mulțumesc pentru faptul că în cazul imobilelor construcții ați precizat faptul că din cele 5 pe care le dețin în proprietate, 4 au fost dobândite prin moștenire de la părinții mei defuncți.
Privitor la cele 4 autoturisme, din care 2 de epocă și la suma de 30.000 EUR în bijuterii și obiecte de artă, consider că cei aproximativ 42 de ani de activitate în calitate de medic oftalmolog, precum și în diverse funcții de conducere ale unor instituții medicale din România, mi-au permis ca din munca efectuată să realizez veniturile necesare achiziționării acestor bunuri.
În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră privitoare la o altă persoană, dl. Dragosloveanu Șerban, vă precizez faptul că nu pot răspunde cu privire la acțiunile/deținerile unor altor persoane, indiferent de gradul de rudenie al acestora față de subsemnatul.
Referitor la investigațiile de presă menționate de dumneavoastră precizez, de asemenea, că nu sunt în măsură să răspund, neînțelegând care sunt prevederile legale încălcate și cine se face vinovat de încălcarea respectivelor prevederi.
Exprimându-mi încă o dată speranța ca veți publica răspunsul meu la articolul publicat de dumneavoastră în Ziarul Libertatea, vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă urez Sărbători Pascale liniștite!
O zi bună,
Cristian Celea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
CRH_RO • 12.04.2023, 21:46
Parintii domnului probabil erau ruda cu matusa Tamara, sau au fost mari mosieri pe timpul lui Ceausescu.
enoonmai • 12.04.2023, 17:18
Mostenire, adica au fost cumparate pe numele parintilor, ca sa nu apara in declaratiile de avere. Daca venitul de medic oftalmolog era asa de mare, nu se mai complica sa accepte functii cu mare bataie de cap, pensionar fiind si cu pensie imensa, in comparatie cu cei care au muncit intr-adevar o viata si care au sub 2000. Deci terenuri cumparate din "salariul" de oftalmolog... hai sa fim seriosi. Masini de epoca? Ce dracu' batem campii? Dar nu-i inteleg pe guvernanti: pe de o parte plang ca nu au de unde sa dea salarii si pe de alta parte, dau cu doua maini la cunoscuti. PCR.