După ce, luna trecută, a câştigat concursul internaţional de concept design Taiwan Tower, organizat de autorităţile oraşului Taichung, arhitectul român Dorin Ştefan (60 de ani) vrea să se implice şi în proiectarea şi în construcţia noului simbol al Taiwanului.
Dorin Ştefan, doctor în arhitectură şi profesor la Universitatea Ion Mincu din Bucureşti, a povestit pentru Libertatea cum a reuşit să câştige competiţia Taiwan Tower, concepând un turn futurist înalt de peste 300 de metri, dotat cu 8 lifturi plutitoare: “Înainte, participam regulat la astfel de concursuri de arhitectură, însă, în perioada boom- ului imobiliar, n-am mai făcut- o. Apoi a venit criza şi am reluat practica. Anul trecut am aplicat pentru cel din Taiwan. Am trimis la Taichung 5-6 planşe cu proiectul echipei noastre. Pe 5 noiembrie, la 12 noaptea, s-au dat rezultatele. Nu ştiu cum un arhitect din Republica Moldova a aflat primul ce decisese juriul. Ne-a sunat şi ne-a spus că am câştigat. Am crezut că e o glumă, însă după câteva minute în care am dat sute de refresh-uri ale paginii oficiale de internet a apărut rezultatul. Eram câştigători! Pe locul 2 a ieşit proiectul arhitectului Sir Peter Cook, o mare personalitate a Marii Britanii”.
Echipa românului va fi recompensată cu 130.000 de dolari de autorităţile oraşului Taichung. “Jumătate din sumă va fi investită în «gaura» din birou, că nu mai produsesem nimic în ultima vreme. Cealaltă jumătate va fi împărţită între cei care au muncit la proiect”, dezvăluie Dorin Ştefan.
Lifturile exterioare sunt umplute cu heliu
Impresionantele lifturi exterioare ale turnului sunt, de fapt, nişte baloane cu heliu, înfăşurate într-o membrană de ultimă generaţie, fabricată pe bază de teflon. “Acestea culisează pe o şină, în câmp electromagnetic, pe verticala turnului. Lifturile-balon poartă câte o nacelă cu 50-80 de persoane şi sunt construite din materiale uşoare. În condiţii de vânt puternic sau de furtună, lifturile se aşază la baza turnului, iar în caz de avarii, ele se desprind şi se transformă în baloane”, explică arhitectul născut la Zărneşti, judeţul Braşov . În martie anul viitor se vor desemna proiectantul şi constructorul turnului. “Participăm şi noi, în colaborare cu o echipă din SUA. Trebuie să găsim o posibilitate să ne încadrăm în- tr-un buget fix, care va fi anunţat de organizatori în curând”, spune românul. Taiwanezii vor ca lucrările să fie demarate în 2012, iar în 2014 turnul să fie gata!
Au plecat de la forma de frunză a insulei
Dorin Ştefan ne-a explicat cum a conceput, împreună cu echipa sa, turnul SF: “Am folosit în proiect elemente de specific local şi de tehnică de vârf. Am pornit de la forma insulei Taiwan, care aduce cu o frunză. De asemenea, am aflat că acolo e un copac care seamănă cu un bonsai, cu tulpini împletite şi cu câteva frunze în vârf. În plus, în cultura locală există şi un arbore ideatic, numit Money Tree. Am dezvoltat conceptul unui «copac» tehnologic cu 8 frunze, 8 fiind un număr norocos în cultura locală. Imaginea turnului nostru seamănă cu aceşti pomi. Turnul are muzeu, spaţii de birouri, restaurant şi platforme de belvedere. Dincolo de faptul că am urmărit realizarea unui turn de mare impact vizual, soluţia e şi un model de arhitectură ecologică: în subsol are o centrală geotermală pentru încălzirea spaţiilor, ascensoarele funcţionează cu energie solară, turbinele eoliene produc curent pentru iluminat, iar apa de ploaie colectată e folosită ca apă menajeră”.
Pasionat de mic de construcţii
Dorin Ştefan ne-a povestit şi cum a devenit pasionat de arhitectură. “Pe când aveam 7 ani, m-am mutat împreună cu părinţii într-o casă neterminată. Timp de 12 ani, până când am împlinit 19 ani şi am plecat la facultate, s-a tot lucrat la locuinţa noastră. Cred că acest lucru mi-a dat înclinaţia spre arhitectură şi spre construcţii”, spune Dorin Ştefan.