La sfârșitul lunii septembrie, autoritățile au început administrarea dozei 3 de vaccin anti-COVID pentru cei care au depășit șase luni de la rapel. 

În România, boosterul se face cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, Pfizer și Moderna, inclusiv pentru cei care au făcut primele două doze cu AstraZeneca. 

Cei care s-au imunizat cu Johnson & Johnson pot opta la booster pentru cele două tipuri de vaccin ARNm sau pentru o altă doză de Johnson & Johnson, a anunțat sâmbătă dr. Valeriu Gheorghiță. Dacă au trecut șase luni de la prima inoculare, aceștia se pot programa pentru a treia doză începând de luni, 8 noiembrie.

Cei care aleg să facă doza 3 cu Moderna, primesc o jumătate de doză (50mg), dacă au schema completă cu un ser ARNm și o doză întreagă (100mg) dacă anterior s-au vaccinat cu un vaccin cu adenovirus.

Ca urmare, au apărut dezbateri cu privire la cea mai bună schemă de vaccinare. Mulți își pun întrebarea: există avantaje în combinarea celor două tipuri de vaccin pe bază de ARN mesager? Ce efecte are combinarea unui ser cu adenovirus cu unul de tip ARNm?

Ce vaccin să aleg pentru doza 3? Cercetătorii explică ce seruri pot fi combinate și cât de eficiente sunt
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare | Foto: Hepta
96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! Ce le-au răspuns judecătorii
Recomandări
96 de medici fac scut în jurul doctoriței acuzate că a primit mită de la zeci de pacienți: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! Ce le-au răspuns judecătorii

Autoritățile nu au făcut recomandări specifice pentru doza 3

Autoritățile române au subliniat că fiecare este liber să aleagă ce tip de vaccin dorește pentru doza 3, fără să existe riscuri în cazul în care se optează o schemă combinată. Medici din SUA și din România au explicat că cel mai bun vaccin pentru booster este acela care se administrează în centrul cel mai apropiat de casă.

Doza a treia de vaccin este recomandată tuturor adulților, dar în special acelora care au trecut de vârsta de 65 de ani, cu boli cronice, precum și personalului medico-social și din învățământ.

Boosterul restabilește eficiența vaccinului

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, i-a îndemnat pe oameni să-și completeze schema de vaccinare, pentru ca răspunsul imunitar să fie unul puternic. 

Doctorul Gheorghiță a dat exemplul Israelului, unde majoritatea populației a primit și a treia doză. „Peste 85% din oamenii de peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficiența se restabilește la peste 95% față de infecție și la peste 97% față de formele grave de boală care necesită spitalizare”, a precizat acesta în septembrie.

Afacerea „ciocurile de rață”. În cazurile de corupție ale foștilor săi absolvenți, Serviciul Român de Informații nu găsește informațiile nici când sunt publicate în Monitorul Oficial
Recomandări
Afacerea „ciocurile de rață”. În cazurile de corupție ale foștilor săi absolvenți, Serviciul Român de Informații nu găsește informațiile nici când sunt publicate în Monitorul Oficial
1 milion de români vaccinați

în prima etapă au primit până acum și doza booster, arată cel mai recent bilanț la imunizărilor.

Eficiența în timp, principala diferență între Moderna și Pfizer

Există câteva diferențe în ceea ce privește eficiența vaccinurilor Moderna și Pfizer. O primă distincție vine din eficiența lor după primele două doze.

Conform unui raport al CDC (Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA), citat de Los Angeles Times, cele două doze de vaccin Moderna au avut o eficiență de 93% împotriva formelor care necesită spitalizare, în vreme ce serul Pfizer a oferit o protecție de 91%.

O deosebire majoră apare în ce privește imunitatea, care scade după patru luni de la efectuarea ultimei doze.

Aceasta a rămas puternică în cazul pacienților imunizați cu Moderna – de 92%, însă a scăzut la 77% în cazul celor imunizați cu Pfizer.

Ce spun studiile despre combinarea vaccinurilor anti-COVID

Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA a lansat pe 15 octombrie rezultatele unei cercetări privind vaccinarea combinată. Studiul a fost efectuat pe un eșantion destul de restrâns, de 458 de oameni, împărțiți în trei grupuri.

  • Rezultatele preliminare ale studiului arată că cei mai mulți anticorpi au dezvoltat cei care au fost imunizați cu Moderna în faza inițială și doza 3. 
  • Pe locul doi se află cei care au primit vaccin Pfizer și booster Moderna. 
  • Pe locul trei sunt cei vaccinați cu Moderna, care au primit la doza 3 vaccin de la Pfizer.
  • Cele mai mici scoruri le-a înregistrat vaccinarea cu Johnson & Johnson urmată de un booster cu același ser. În acest caz, nivelul anticorpilor a crescut de doar patru ori.
O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode
Recomandări
O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode

După Johnson & Johnson, orice vaccin ARNm e bun

Conform studiului, numărul de anticorpi a crescut, în două săptămâni, de 76 de ori în cazul celor vaccinați inițial cu Johnson & Johnson care au primit un booster cu Moderna. După un booster cu Pfizer, anticorpii s-au multiplicat de 35 de ori.

Prin urmare, specialiștii americani îi îndeamnă pe cei care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson să aleagă, pentru doza 3, fie Moderna, fie Pfizer. 

„E puțin probabil să fie o diferență reală între 35 și 76 de ori numărul anticorpilor. Ambele sunt atât de mari încât depășesc pragul pentru a asigura un nivel înalt de protecție”, explică pentru Los Angeles Times dr. Robert Wachter, șeful departamentului de medicină de la UC San Francisco.

Ce vaccin să aleg pentru doza 3? Cercetătorii explică ce seruri pot fi combinate și cât de eficiente sunt

Moderna oferă cea mai mare protecție

Același studiu a arătat că cei vaccinați inițial cu Pfizer, care au primit boosterul de la Moderna, au avut de 32 de ori mai mulți anticorpi. Nivelul anticorpilor celor care au primit un booster tot de la Pfizer a crescut de 20 de ori.

„Eu am primit serul Pfizer și am ales să primesc o altă doză de la Pfizer – pur și simplu mi s-a părut mai facil. De ce să introduc un agent nou în corp pentru, probabil, un beneficiu inexistent sau foarte mic? Dar dacă scopul tău este să-ți dai absolut toate avantajele pentru o imunitate cât mai bună, atunci poți să schimbi și să alegi Moderna”, explică dr. Wachter.

În ce privește vaccinarea inițială cu Moderna, cei care au optat pentru un booster cu același ser au avut de 10 ori mai mulți anticorpi. Iar cei care au ales un booster cu Pfizer au avut de 11 ori mai mulți anticorpi. Prin urmare, medicul spune că aceștia nu au niciun motiv să schimbe producătorul vaccinului.

Un studiu anterior al companiei Moderna, arăta că un booster cu o doză redusă crește nivelul anticorpilor de 13 ori în cazul variantei originale a coronavirusului și de 17 ori în cazul variantei Delta.

Oboseala și durerile musculare s-au numărat printre cele mai comune reacții adverse, înregistrate în cadrul studiului, după cum relatează și „The Wall Street Journal”.

Combinarea e importantă pentru cei vaccinați inițial cu adenovirus

Cercetătorii spun că cele mai bune rezultate se văd după ce o persoană e vaccinată inițial cu un vaccin cu adenovirus (AstraZeneca și Johnson & Johnson) și continuă schema de vaccinare, la doza 3, cu un vaccin de tip mARN.

„Conform studiilor de până acum, este clar: combinarea are cel mai mare impact atunci când ai un vaccin cu adenovirus urmat de un vaccin cu ARN mesager”, explică pentru „Washington Post” Monica Gandhi, specialistă în boli infecțioase și profesoară la UC San Francisco.

Ce vaccin să aleg pentru doza 3? Cercetătorii explică ce seruri pot fi combinate și cât de eficiente sunt
Dr. Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu: Pfizer și Moderna oferă o protecție similară

Medicul infecționist Adrian Marinescu spune, pentru Libertatea, că având în vedere situația epidemiologică la nivel global, discuțiile privind alegerea dozei de booster pe baza unor studii care relevă mici diferențe între vaccinuri se încheie rapid cu un singur îndemn: „Mergeți și vă vaccinați, cu oricare dintre opțiuni”. 

Sunt opinii care spun că switch-ul crește răspunsul imun, dar sunt și opinii care spun că să mergi pe calea bătătorită e mai sigur. Părerea mea este că cele două tipuri de vaccin de tip ARN mesager sunt echivalente și oricare dintre ele oferă o protecție similară.

Adrian Marinescu, medic infecționist:

Deși cercetările clinice au arătat că boosterul cu Johnson & Johnson are cel mai mic răspuns imun, doctorul Marinescu spune că este suficient pentru a face față formelor grave ale bolii: 

„Cei vaccinați cu Johnson & Johnson pot să continue la booster cu același vaccin, dacă sunt atașați de ideea unui vaccin tradițional, și nu de ideea unui vaccin de tip ARN mesager. Nu este nicio problemă, pentru că oferă o protecție suficientă”.

Acesta spune că alegerea ar trebui să fie una simplă, iar gestul de a merge la vaccinare nu ar trebui să implice prea multe eforturi.

„Important e ca cei din grupele de risc să facă boosterul, în primul rând. Dar și populația generală trebuie să meargă să-l facă, pentru că ne confruntăm cu o tulpină mult mai virală. Și cel mai important e să aleagă un vaccin, oricare se află în centrul de vaccinare din apropiere”, precizează doctorul.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Sandra s-a despărțit de el, printr-un SMS, apoi a început o relație cu Adrian Mutu. „Ce ai face dacă Mutu ți-ar ieși în față la vânătoare?” Fără să ezite, fostul jucător a răspuns
GSP.RO
Sandra s-a despărțit de el, printr-un SMS, apoi a început o relație cu Adrian Mutu. „Ce ai face dacă Mutu ți-ar ieși în față la vânătoare?” Fără să ezite, fostul jucător a răspuns
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Playtech.ro
Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Viva.ro
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Locul din România în care casele costă 10.000 de lei. Primarul vrea să atragă tinerii aici
Observatornews.ro
Locul din România în care casele costă 10.000 de lei. Primarul vrea să atragă tinerii aici
Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer
Știrileprotv.ro
Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer
Doliu în lumea presei. A murit jurnalista Rodica Mitu, în vârstă de doar 32 de ani
FANATIK.RO
Doliu în lumea presei. A murit jurnalista Rodica Mitu, în vârstă de doar 32 de ani
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
HOROSCOP
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată