Ceapa nu este doar un ingredient nelipsit din camara gospodinelor, ci si un excelent remediu pentru multe afectiuni. Bogata in vitamine, in special C si B1, substante utile pentru intarirea sistemului imunitar si a celui nervos, ceapa face minuni pentru organism, mai ales atunci cand e consumata cruda.
Ceapa isi gaseste adeseori utilitatea in medicina. ?n afara de efectele sale de intarire a sistemului imunitar, este folosita cu succes pentru a trata gripa. ?n acest caz, este taiata marunt, apoi e turnata in apa fiarta si lasata 10-15 minute. Infuzia este apoi filtrata, iar lichidul rezultat este baut, eventual cu miere, pentru a imbunatati gustul.
Ceapa are proprietati importante in tratarea tusei, a bronsitei si a astmului. Printre altele, ea scapa pacientul de senzatia de ‘strangere’ a plamanului, facand respiratia mai usoara.
Mancata in exces, poate irita stomacul
Saraca in grasimi, ceapa este foarte folositoare pentru reducerea colesterolului din sange. Are si proprietati antioxidante, ceea ce o face foarte utila in impiedicarea procesului de imbatranire si in prevenirea dezvoltarii cancerului, in special cel cutanate si cel de prostata. Pentru asta, foile de la exterior sunt mai utile decat miezul cepei.
In medicina populara, ceapa este adesea folosita pentru oblojirea ranilor care se vindeca greu (chiar prin aplicarea directa pe rani), dar si pentru a trata cicatricele (pe piata vestica exista creme in a caror compozitie se regaseste ceapa).
Mai are proprietati antibacteriene, antivirale si antiparazitare si este foarte folo-sitoare impotriva gastritei. Totusi, trebuie sa tineti cont ca mancata in exces ceapa poate provoca iritarea stomacului.
Homeopatii o folosesc pentru tratarea unor boli precum raceala, rinita alergica, gastrita, conjunctivita si anumite forme de nevrita.
Lawrence Chukwudi Nwabudike,
Medic dermatolog si homeopat