Ţara din Asia de Sud-Est, 52.000.000 de locuitori, este scena unor ample proteste de stradă după puciul de la 1 februarie, în urma căruia armata a preluat puterea, arestându-i pe liderul de facto Aung San Suu Kyi şi pe preşedintele Win Myint.
- Pe 26 februarie, noul şef al comisiei electorale din Myanmar, numit de junta militară, a declarat invalid rezultatul alegerilor generale din noiembrie, câştigate de partidul lui Aung San Suu Kyi.
- Sâmbătă, 27 februarie, ambasadorul Myanmarului la ONU, Kyaw Moe Tun, a fost demis, la o zi după ce oficialul de stat a cerut intervenția „prin orice mijloace posibile” pentru a reveni la starea de dinaintea loviturii de stat a armatei.
În acest context, protestele manifestanțiilor pro-democrație s-au intensificat. Duminică, poliția a făcut uz de gaze lacrimogene, grenade și tunuri cu apă, încercând să disperseze demonstranții și să spargă barajele lor. În cele din urmă au deschis focul.
Cel puțin patru civili au fost uciși, iar peste 20 de manifestanți au fost răniți. Proteste au fost înregistrate în Dawei, Yangon, Mandalay şi Lashio.
Pictures: In
Mandalay, at least 6 people sustained injuries from gunshots. Here are
the protest scenes in Mandalay, the second biggest city of Myanmar.
#WhatsHappeningInMyanmar
#2021uprising
#myanmarcrackdown
pic.twitter.com/rpvHpeMa8Q
Soldiers and
police indiscriminately opened fired on the protesters in the town of
Dawei in southern Myanmar. #2021uprising
#myanmarcrackdown
pic.twitter.com/vV3k8g7PVE
Înregistrări publicate pe rețelele sociale arată protestatarii cărând trupurile pline de sânge ale unor manifestanți. Agențiile de presă prezintă imagini cu persoane rănite, cărora le este acordat primul ajutor.
Fotografii: EPA
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7