Mergi direct la conținut »
Cherchez la femme! Franța ”se laudă” cu cele mai controversate prime doamne
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cherchez la femme! Franța ”se laudă” cu cele mai controversate prime doamne

Cherchez la femme! Franța ”se laudă” cu cele mai controversate prime doamne

În Franţa, rolul de Primă Doamnă nu este reglementat, în pofida faptului că aceasta dispune de un Cabinet şi mijloace financiare. Cu toate acestea, soțiile șefilor de stat au avut mereu o poziție importantă, iar mandatele perechilor lor au fost marcate de personalitățile lor puternice, așa că Franța are o istorie lungă a celor mai cotroversate prime doamne.

Chiar dacă Prima Doamnă nu este prevăzută în ecuația mandatului prezidențial, partenera preşedintelui dispune de un birou şi un secretariat la Elysée, oficial pentru a răspunde scrisorilor pe care le poate primi de la cetăţeni, şi ale cărui cheltuieli sunt suportate din bugetul preşedinţiei. Ea dispune, de asemenea, de gardă de corp.

Când preşedintele merge în vizită oficială în străinătate, eventuala călătorie a soţiei sale este suportată tot din bugetul preşedinţiei, la fel ca cea a invitaţilor de marcă pe care vrea să îi ia cu el.

Brigitte Trogneux, curtată de Emmanuel Macron de la 17 ani

Cel mai recent nume, Brigitte Trogneux a devenit Primă Doamnă a Franței după ce soțul ei, Emmanuel Macron a câștigat detalat alegerile prezidențiale din Franța.

Noua Primă Doamnă este cu 25 de ani mai în vârstă decât soțul ei, care la 39 de ani, va deveni cel mai tânăr președinte al Franței dacă va câștiga alegerile. Trogneux, în vârstă de 64 de ani, a fost profesoara de teatru a candidatului de centru dreapta, s-a căsătorit cu acesta în urmă cu zece ani. Tânărul președinte a curtat-o pe profesoara sa încă de la vârsta de 17 ani, iar în timpul campaniei a anunțat că aceasta va avea un rol important în timpul mandatului său. ”Nu o voi ascunde. Este aici, în viața mea, întotdeauna a fost”, a declarat acesta. În timpul unui discurs de anul trecut, cei doi s-au sărutat pe scenă, iar candidatul de centru-dreapta a spus despre soția sa: ”Îi datorez foarte mult pentru că ea a avut o contribuție importantă la transformarea mea în persoana care sunt astăzi”.

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea
Recomandări

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea

Brigitte Macron a dovedit, însă, că are simțul umorului și nu se ferește să glumească chiar ea pe seama vârstei înaintate. într-un interviu de anul trecut, când încă se discuta dacă Macron se va înscrie sau nu în cursa prezidențială, cea care urma să devină prima doamnă a Franței a explicat de ce trebuie candideze acum și să nu aștepte încă cinci ani: ”Trebuie să candideze în 2017, pentru că în 2022, marea lui problemă va fi fața mea”.

Odată cu căsătoria din 2007, Emmanuel Macron s-a ales cu trei copii-vitregi și prin intermediul lor a șapte nepoți. De altfel, duminică seara, la sărbătorirea victoriei, una dintre nepoatele sale a urcat pe scenă alături de el.

Raportul FBI din dosarul Caracal: „În comparație cu criminalii din SUA, metoda folosită de Dincă pentru a scăpa de cadavru e unică”
Recomandări

Raportul FBI din dosarul Caracal: „În comparație cu criminalii din SUA, metoda folosită de Dincă pentru a scăpa de cadavru e unică”

 Valérie Trierweiler, acuzații de menage a trois

Înaintea sa, președintele François Hollande a adus-o în lumina reflectoarelor pe partenera sa de viață, jurnalista Valérie Trierweiler. La instalarea la Palatul Elysée, în mai 2012, Valérie Trierweiler îşi revendica libertatea de exprimare, considerând logic să-şi păstreze un post de jurnalistă la un săptămânal popular, Paris-Match.

Valérie Trierweiler şi François Hollande, care trăiau împreună din 2005, nu erau căsătoriţi, o situaţie fără precedent în Republica a V-a pentru o Primă Doamnă. Însă acest lucru nu a împiedicat-o să participe la activităţi oficiale ale partenerului său, călătorii în străinătate sau ceremonii la Paris.

Abia se obișnuiseră francezii cu ideea însă, că cei doi au intrat în vizor din nou după ce autorii volumului „Rebelei”, au dezvăluit că iubita preşedintelui Francois Hollande ar fi fost amanta acestuia şi, în acelaşi timp, a ministrului de Finanţe din acea vreme, Patrick Devedjian. Situaţia era extrem de complicată, pentru că Patrick era căsătorit, iar Hollande trăia în concubinaj cu Segolene Royal, mama celor patru copii ai săi şi membru proeminent al Partidului Socialist.

Fostul ministru al Sportului, acuzat de violență conjugală! Fosta soție arată certificatul medico-legal, el amenință
Recomandări

Fostul ministru al Sportului, acuzat de violență conjugală! Fosta soție arată certificatul medico-legal, el amenință

Triunghiul Hollande-Trierweiler-Devedjian, ce funcţiona perfect, întrucât amanţii lui Valerie cunoşteau şi agreau situaţia, era cât pe ce să fie stricat de infiltrarea preşedintelui de atunci, Nicolas Sarkozy, care ar fi flirtat cu actuala soţie a succesorului său, dar a fost respins.

Ultima apariţie alături de preşedinte a avut loc pe 8 ianuarie 2014, cu ocazia unei tradiţii privind personalul preşedinţiei.

Câteva zile mai târziu, Preşedintele francez François Hollande a anunţat încetarea relaţiei cu Valérie Trierweiler, după două săptămâni de la dezvăluirea relaţiei sale amoroase cu actriţa Julie Gayet. Mai exact, șeful statului, în vârstă de 59 de ani, a fost fotografiat în timp ce încerca să meargă incognito, cu o cască pe cap, pe un scuter, la o întâlnire cu actriţa Julie Gayet, în vârstă de 41 de ani. După despărțirea de Trierweiler, relația celor doi a mai durat însă doar câteva luni.

Nicolas Sarkozy, primul președinte care a divorțat și s-a și căsătorit în timpul mandatului

Ca să fim cinstiți, nici înainte de Hollande nu era liniște la Palatul Elysée. Soţia lui Nicolas Sarkozy, Cecilia, l-a părăsit pentru iubitul ei la numai şase luni după ce Sarkozy a devenit șeful statului. Separarea lor a făcut loc unei noi premiere în istoria președinților francezi: prima căsătorie în timpul mandatului.

În februarie 2008, preşedintelui Nicolas Sarkozy s-a căsătorit cu fostul manechin Carla Bruni. Acesta s-a afişat alături de Carla Bruni, cântăreaţă și fost model, la doar câteva luni de la divorț.

Prin viaţa fostului fotomodel au trecut Eric Clapton, Mick Jagger (încă de pe vremea când mai era căsătorit cu Jerry Hall), Donald Trump, Kevin Costner, actorul Vincent Perez sau avocatul sionist de origine franco-israeliană Arno Klarsfeld, consilier în cabinetul lui Sarkozy. Se spune că a avut o legătură şi cu fostul premier Laurent Fabius, dar Bruni dezminte. A urmat editorul Jean Paul Enthoven, pe care l-a părăsit pentru fiul acestuia, Räphael, care era căsătorit. Carla şi Räphael au împreună un fiu, Aurélien, născut în 2001.

Sarkozy a înregistrat o scădere netă de popularitate în sondaje, care arătau că majoritatea francezilor erau dezamăgiţi de lipsa de progres în privinţa puterii de cumpărare şi îi reproşau, de asemenea, preşedintelui că îşi afişează prea mult viaţa privată.

La scurt timp, trecutul zbuciumat al Carlei Bruni a început să o viziteze, așa că toată lumea a putut să vadă o Primă Doamnă în toată splendoarea. Mai mult fotografii făcute în tinerețe au fost scoase la licitație, unele chiar nuduri.

Preşedintele francez nu a părut deloc deranjat de faptul că soţia sa a fost “promovată” astfel. Din contră, s-a arătat încântat de imaginile “de bun-gust” care dezvăluie nurii Carlei, aşa cum a spus pentru site-ul www.lepost.fr. O altă fotografie în care Carla Bruni apare dezbrăcată a fost vândută la licitaţie în 2009 contra sumei de 69.000 de euro.

«Chirac? Trei minute, cu duş cu tot!»

Poate cea mai grea viață a avut-o Bernadette Chirac, fostă primă doamnă a Franței. Deși Jacques Chirac avea peste 70 de ani, asta nu-l împiedica să facă diverse cuceriri, lucru care de altfel l-a caracterizat de-a lungul mariajului. Doamna Chirac nu se sfia să mărturisească jurnalistilor că s-a gandit de multe ori să-și părăseasca soțul. Chiar și după 48 de ani de căsnicie, aceasta recunoștea că i se adresează soțului ei cu ‘dumneavoastră.

Apariţia unei prime biografii a lui Jacques Chirac, Străin la Élysée, i-a adus grave prejudicii de imagine, iar jurnaliștii de la Marianne au preluat toată caracterizarea: un petrecăreţ cu limbaj vulgar, afemeiat notoriu şi amator de bere mexicană, înclinat spre băile de mulţime şi „mân­gâind posteriorul vacilor la saloanele agricole“.

Mai târziu, chiar șoferul său a fost cel care a povestit într-o carte toate aventurile nocturne la care el însuși era partaș: „Chirac avea la dispoziţia sa membre de partid, secretare de organizaţie şi orice femeie cu care ar fi putut petrece cinci minute intense în apartamentul său de la etajul cinci din strada Lille nr. 123 – de unde cobora mereu cu o sclipire în ochi şi cu ciorapii în mână. Ba chiar umbla o vorbă cu aluzii sexuale în anturajul său feminin din strada Lille: «Chirac? Trei minute, cu duş cu tot!». Cunoştea actriţe, şi franceze, şi italiene (chipurile, şi Claudia Cardinale s-ar fi aflat pe lista lui), jurnaliste, femei interesate să aibă carieră ori altele cărora le plăceau bacşi­şurile grase“.

François Mitterrand a avut o familie secretă, dar nu a divorțat de dragul carierei politice

François Mitterrand, aflat alături de soția sa Danielle la Palatul Élysée în perioada 1981-1995, nu a fost nici el mai discret, preşedintele având o fiică nelegitimă, Mazarine, cu iubita sa Anne Pingeot, fost curator la Musée dOrsay.

Danielle Mitterrand

Danielle Mitterrand

‘Te voi iubi până la sfârşitul meu’ – acesta este unul dintre mesajele din scrisorile pasionale de dragoste pe care fostul preşedinte francez François Mitterrand le-a adresat iubirii sale secrete, Anne Pingeot, şi care vor fi dezvăluite în cartea ‘Lettres a Anne, 1962-1995’.

Primele sale scrisori, timide, datează din 1962, anul când a întâlnit-o pe Anne Pingeot. Tată a doi copii şi căsătorit cu Danielle Mitterand, el avea atunci 46 de ani, iar Anne, o pasionată de artă, numai 19 ani.

În tot acest timp, viaţa dublă a fostului lider al stângii franceze a fost un secret pentru marele public, care abia în anul 1994 a aflat despre relaţia sa cu Anne. El nici nu a luat în calcul să divorţeze de Danielle, de teama că şi-ar putea compromite cariera politică. Iar în faţa îndoielilor lui Anne, François o asigură în anul 1970 de iubirea sa ‘absolută, teribilă, definitivă’, pentru ca în anul 1974, în urma relaţiei lor secrete, să se nască Mazarine

Mazarine Pingeot

Mazarine Pingeot

Odată ce François Mitterrand ajunge la Palatul Elysee, în anul 1981, scrisorile devin mai rare, însă el petrece mai mult timp împreună cu Anne şi Mazarine. Totuşi, pentru presă această viaţă secretă a preşedintelui era un secret al lui Polichinelle, dar în numele respectării vieţii private a aleşilor nimeni nu l-a spus, până când săptămânalul Paris Match a publicat în noiembrie 1994 fotografii cu Mazarine.

Președintele Valery Giscard dEstaing, amorezat de Emmanuelle

În 1998, o publicație franceză a difuzat un amplu reportaj despre aventurile extraconjugale ale chiriasilor Palatului Elysee. Printre acestea, relația dintre președintele Valery Giscard dEstaing (lider al Franței între 1974-1981) și faimoasa actriță din seria de filme erotice Emmanuelle, Sylvia Kristel, cu care înaltul demnitar francez se intalnea intr-un local intim rural, numit Le Petit Coq aux Champs – Cocoselul de campie.

Citește și: 

Close
Închide
  Close