Luni, Departamentul de Stat al SUA a „dispus” plecarea angajaților neesențiali și a familiilor acestora din orașul de 25 de milioane „din cauza creșterii cazurilor de Covid-19 și a impactului restricțiilor introduse de China, ca răspuns”, potrivit unei declarații de pe site-ul său.
Notificarea a venit la doar câteva zile după ce Departamentul de Stat a autorizat „plecarea voluntară” a personalului din Shanghai. Un aviz de călătorie îi îndeamnă pe americani să „reconsidere călătoria” în toată China, invocând restricții COVID stricte, inclusiv „riscul ca părinții și copiii să fie separați”.
Cel mai populat oraș din China se află de câteva săptămâni într-un lockdown strict și haotic, mulți rezidenți neavând acces măcar la bunurile de bază, inclusiv alimente și îngrijire medicală.
Ministerul de Externe al Chinei a notificat SUA că „se opune ferm” ordinului consulatuluii, a declarat marți purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, într-un briefing de presă.
„Exprimăm nemulțumirea puternică față de politizarea și armonizarea evacuărilor de către SUA”, a spus Zhao.
Zhao a apărat, de asemenea, politicile Chinei de prevenire și control al Covid-19 ca fiind „științifice și eficiente”, insistând că guvernul are „toată încrederea în a aduce sub control noul val de Covid-19”, în ciuda creșterii numărului de cazuri.
Până acum, peste 320.000 de cazuri au fost raportate în 31 de provincii, inclusiv Shanghai, de la 1 martie, centrul financiar înregistrând zilnic peste 20.000 de cazuri.
Afirmația lui Zhao contrastează puternic cu mesajele mai sumbre de la alți oficiali chinezi, inclusiv directorul adjunct al NHC Lei Zhenglong, care a avertizat marți că focarul din Shanghai „nu a fost controlat eficient”.
El a adăugat că focarul s-a extins de atunci în multe provincii și că numărul de noi infecții este de așteptat să rămână ridicat în zilele următoare.
Carantina din Shanghai a fost învăluită în controverse și disfuncționalități de când a fost introdusă pentru prima dată, aparent cu puține avertismente, pe 29 martie.
Furia opiniei publice a fost amplificată de poveștile părinților care au fost separați de copiii lor infectați, chiar și de copiii mici, din cauza regulilor de izolare din Shanghai, și de povestea câinelui ucis de autoritățile sanitare Covid după ce proprietarul său a fost plasat în carantină.
Mai multe proteste care au izbucnit săptămâna trecută, într-un complex rezidențial din sud-vestul Shanghaiului, iar locuitorii s-au confruntat cu forțele de ordine, cerând provizii.