Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri > Unul dintre cele mai mari cimitire din Europa este în Chișinău. Ocupă cât un cartier bucureștean și se extinde în fiecare an

Unul dintre cele mai mari cimitire din Europa este în Chișinău. Ocupă cât un cartier bucureștean și se extinde în fiecare an

Cimitirul Sfântul Lazăr, cunoscut popular ca Doina, a devenit un fel de atracţie turistică a Republicii Moldova. A fost subiectul unui documentar HBO şi al unui articol al publicaţiei britanice Daily Mail. Motivul este simplu: cimitirul este uriaş. Ocupă aproximativ 200 de hectare, cât un cartier bucureştean.

De Ștefan Pană, Vlad Chirea (foto),

Cifrele sunt impresionante: în cimitir sunt peste 300.000 de morminte, între care 600 de cavouri. O parte a cimitirului aparţine Germaniei, pentru că aici sunt îngropaţi 10.000 de soldaţi germani care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, este neîncăpător. Presa din Republica Moldova a numit cel mai mare cimitir al Europei “prea mic pentru Chişinău”.

Cimitirul a fost deschis în anii 60, fiind cel mai nou dintre cele 11 ale Chişinăului. Poziţia sa nordică și deschiderea către largi câmpuri l-au făcut să se extindă rapid, suprafaţa sa dublându-se în ultimele trei decenii.

Experţii Primăriei Chişinăului au calculat însă că ar trebui să se adauge câte două hectare în fiecare an pentru a ţine pasul cu cererea. Deja oraşul cumpără teren de la comunele din împrejurimi. Iar motivul este că moldovenilor nu le place să “refolosească” o parcelă, aşa cum se întâmplă în mai multe țări din Europa. Adică să îngroape în același loc de veci mai multe persoane.

Pietrele funerare au fotografii gravate

După mărime, al doilea lucru care impresionează în Cimitirul Doina este practica folosirii fotografiilor gravate pe pietrele funerare. Familiile persoanelor decedate se întrec în a găsi poze care să iasă cât mai mult în evidenţă.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

Astfel de servicii nu sunt ieftine. În cimitir se preferă pietrele funerare din granit, ale căror costuri se ridică, în medie, la aproape 300 de euro. Pietrele funerare “premium” costă şi 500 de euro.

Este aproape un simbol de status social. De aceea, în cimitir se cumpără 2-3 locuri de veci, câte unul pentru fiecare membru al familiei. Aşa s-a ajuns ca cimitirul să fie neîncăpător.

În Republica Moldova nu există crematoriu. Familiile care doresc să îşi incinereze rudele trebuie să meargă în Ucraina sau în România. Este o practică pe care unii nu o văd cu ochi buni, la fel cum este şi “refolosirea” locurilor de veci.

Close
Închide
  Close