Mergi direct la conținut »
Cine este generalul iranian care își asumă responsabilitatea pentru doborârea avionului: „Aș fi preferat să fi murit” Galerie foto
10imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cine este generalul iranian care își asumă responsabilitatea pentru doborârea avionului: „Aș fi preferat să fi murit”

Cine este generalul iranian care își asumă responsabilitatea pentru doborârea avionului: „Aș fi preferat să fi murit”

Comandantul Forţei Aerospaţiale din cadrul Gardienilor Revoluţiei, Amir Ali Hajizadeh, a declarat că el este principalul vinovat pentru catastrofa aviatică și că își va asuma orice decizie va fi luată, relatează Russia Today.

De Ioana Vochin,

Armata iraniană a crezut că avionul ucrainean este de fapt o rachetă lansată de Statele Unite, la câteva ore după ce Iranul a atacat bazele americane din Irak. Prin urmare, așa cum a anunțat astăzi regimul de la Teheran, aeronava cu 176 de oameni la bord a fost doborâtă.

”Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a spus generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh.

Comandantul iranian a afirmat că incidentul a avut loc în timp ce țara se pregătea pentru o ripostă a Statelor Unite, iar „posibilitatea unui conflict” între cele două țări nu a mai atins cote atât de ridicate de la Revoluția Islamică din 1979.

Potrivit lui Hajizadeh, avionul ucrainean a fost luat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

Generalul a afirmat că operatorul rachetei a deschis focul fără să fi putut obținere confirmare pentru un ordin de tragere, din cauza unui bruiaj de telecomunicații. Acesta ar fi avut 10 secunde pentru a lua o decizie și a decis să lanseze „o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat în apropierea avionului“

El putea decide dacă să tragă sau nu, dar a luat decizia proastă. O rachetă cu rază scurtă de acţiune a explodat în apropiere de avion. Astfel se explică faptul că acesta a putut continua să zboare.

Comandantul Forţei Aerospaţiale a Iranului:

În plus, generalul iranian a afirmat că ceruse suspendarea zborurilor comerciale, însă alți generali au decis să nu facă acest lucru.

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui
Recomandări

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui

 

După catastrofă, susține el, a informat imediat autoritățile că este foarte probabil să fi doborât avionul, însă acest lucru nu a fost făcut public, deoarece locul catastrofei încă era cercetat. Potrivit lui Hajizadeh, țara sa nu a avut nicio intenție de a ascunde incidentul.

Cu toate acestea, Teheranul a negat în repetate rânduri ipoteza că avionul a fost doborât, catalogând-o drept „zvonuri ilogice”. SUA și Canada au anunțat apoi că sunt dovezi care indică faptul că avionul a fost lovit de rachetele Iranului.

Close
Închide
  Close