Duminică, regimul Aleksandr Lukașenko a provocat din nou revoltă în statele democratice după ce a interceptat un avion de linie pe care l-a făcut să aterizeze la Minsk, unde forțele de ordine l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevich.

Publicația Nexta a anunțat că fostul său editor Roman Protasevich a fost reținut pe aeroportul din Minsk, după ce avionul la bordul căruia se afla a aterizat de urgență. Mai exact, opoziția acuză că aviația belarusă a interceptat avionul și forțat să aterizeze, pentru ca jurnalistul să fie arestat.

Redactorul-șef al publicației Nexta, Tadeusz Giczan, a publicat pe Twitter un citat al unui pasager din avion care a spus că Protasevici le-a spus cine este, odată ce au avionul a ajuns la sol la Minsk, adăugând „mă vor executa aici”.

Cine este Protasevich?

Liderul opoziției din exil, Svetlana Țihanovskaia, l-a descris pe Protasevich drept „jurnalist, fotograf, blogger și activist”. Ea spune „se confruntă cu pedeapsa cu moartea” în Belarus. El locuia, în timpul protestelor din 2020, în Polonia, unde ceruse azil politic.

Tânărul de 26 de ani a lucrat anterior pentru Nexta, o publicație de opoziție care a ajutat la organizarea protestatarilor în timpul manifestațiilor împotriva lui Lukașenko de după alegerile prezidențiale din august 2020, scrutin catalogat de către UE, SUA, dar și opoziția din Belarus drept viciat.

Guvernul din Belarus consideră publicația Nexta ca fiind „extremistă” și a catalogat distribuirea informațiilor acestei publicații drept o infracțiune.

Minsk l-a adăugat pe Protasevich pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste”, anul trecut. De asemenea, el se confruntă cu alte câteva acuzații penale, inclusiv incitare la ură împotriva guvernului.

Ce este Nexta?

Deși regimul Lukașenko a luat toate măsurile posibile pentru a cenzura presa liberă, 9,5 milioane de persoane urmăreau în 2020 Nexta pe populara aplicație mobilă Telegram, potrivit BBC.

Telegram a fost disponibil în Belarus doar sporadic prin Wi-Fi, dar fondatorul său Pavel Durov spune că a activat „instrumente anticenzură”.

Sute de mesaje au fost postate pentru cei 1,5 milioane de abonați ai Nexta în timpul represiunii brutale din Belarus. Prin intermediu Nexta, lumea a putut să vadă un vehicul al poliției care intră direct într-o mulțime, cum poliția a bătut un protestatar căzut la pământ și cum sunt aruncate sticle incendiare.

„Oprirea internetului este o greșeală imensă a autorităților”, spunea chiar Roman Protasevich, în august 2020 pentru BBC. „Telegram a adunat aproape toți bielorușii care inundă străzile într-un efort de a aduce schimbări în țară”.

Nexta nu are un site web și se bazează doar pe o mică echipă editorială de patru persoane la Varșovia, dar are un canal YouTube și unul Telegram.

Redactorul său șef spune că sunt „pionieri ai jurnalismului cibernetic”, unde conținutul video și foto este „cât mai scurt, informativ și ilustrativ posibil”.

Fondată acum cinci ani drept canal de muzică pe YouTube de adolescentul Stepan Putilo, cunoscut și sub numele de Stepan Svetlov, Nexta se traduce din bielorusă prin „cineva”.

Primul videoclip a fost un cover al unei melodii în care se ironiza campania din 2015 înainte de realegerea președintelui Alexander Lukashenko. „De 20 de ani nu a existat nicio alegere, doar o anvelopă uzată”.

Apoi a început să acopere subiecte referitoare la corupție, furt și oficiali care conduceau în stare de ebrietate, promițând „informații cinstite despre realitatea din Belarus”.

„A fost hobby-ul meu. Am făcut videoclipuri amuzante pentru ziua de naștere a rudelor mele. Apoi am decis să documente toate relele din Belarusul lui Lukashenko „, a declarat Putilo pentru site-ul web pentru drepturile omului Charter 97.

Canalul Telegram Nexta Live a apărut în 2018. Anul următor, un documentar despre liderul autocratic din Belarus a atras aproape trei milioane de vizualizări pe YouTube. „Filmul povestește în detaliu despre cum Lukashenko ne-a furat țara, visele, libertatea, viitorul și 25 de ani de viață”, a spus Stepan Putilo. Un tribunal din Belarus a declarat că filmul este „extremist”.

Dar canalul Telegram al Nexta a devenit cunoscut, iar alegerile din 2020 l-au dus către un public nou și mai mare.

„Cine are nevoie în 2020 de un site pe care orice oficial din ministerul informației îl poate bloca cu un singur click?”, întrebau fondatorii Nexta. Postările lor de pe Telegram au atras sute de mii de vizualizări, mai mult decât site-uri web precum Tut.by, care au fost, la rândul lor, lovite de cenzură.

Canalul nu are reclame și sunt cunoscute doar numele lui Stepan Putilo și Roman Protasevich, dintre cei cu care colaborează. Putilo a spus în trecut că banii au venit de la susținători, precum și o bursă universitară anterioară.

Un site de petiții din Belarus a solicitat finanțarea de stat pentru Nexta, susținând că este mult mai util decât televiziunea de stat.Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Observatornews.ro
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră