„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate”, a transmis CNCAV.
CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19 – se mai arată în comunicat.
Lotul ABV2856 a fost carantinat în România pe 11 martie ca „măsură de precauție extremă” și a fost depozitat în condiții de siguranță. Decizia de atunci a fost luată după ce Italia a retras de la vaccinare lotul ABV2856, după două decese înregistrate în Sicilia.
„Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856. Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate, ele vor fi păstrate în condiții de respectare a lanțului de frig și în momentul în care vom avea o concluzie a EMA se va decide ce se va întâmpla cu ele”, a anunțat atunci Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare.
Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunța vineri, 12 martie, că în 22 de judeţe ale ţării au fost folosite cele peste 77.000 de doze din lotul AstraZeneca ABV2865, suspendat temporar de autorităţi.
Săptămâna trecută, mai multe țări europene au suspendat total sau parțial imunizarea cu AstraZeneca, după raportarea mai multor efecte adverse și morți suspecte. Vaccinarea a-nceput să fie reluată însă, joi 18 martie, după anunțul Agenției Europene a Medicamentului că „Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient”.
EMA va continua însă să studieze o posibilă legătură între vaccin şi formarea unor tromboze la persoanele imunizate cu AstraZeneca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro