Raportul făcut public de Guvern menționează că acţiunea de salvare în acest caz dramatic a fost una haotică, dat fiind faptul că mulţi dintre cei implicaţi nu au avut experienţă în cazuri atât de grele. La două zile de la publicarea acestui raport, Raed Arafat a precizat că a dat miercuri seară un răspuns „documentat, tehnic” din partea Departamentului pentru Situații de Urgență.
Secretarul de stat a negat că între el și premierul Dacian Cioloș există un conflict, subliniind faptul că era normal să răspundă șefului Corpului de control în mod insituțional. Arafat a precizat că în perioada următoare va face public răspunsul integral, cu anexe, pentru a da celor interesați posibilitatea să înțeleagă punctul de vedere al DSU în ce privește unele aspecte din raportul Corpului de control.
„Referitor la răspunsul la raportul Corpului de Control al Guvernului, am dat ieri seară din partea DSU, un răspuns documentat, tehnic, la aspectele care am considerat că trebuiesc clarificate. Nu vreau să se înțeleagă prin faptul că răspund la unele aspecte că ar există o problema, ca persoană, între mine şi domnul Prim-ministru cum încearcă unii să insinueze. Era normal să răspund şefului Corpului de control în mod instituţional. Urmează să afişăm răspunsul integral, cu anexele, în mod public pentru a da celor interesaţi posibilitatea să înţeleagă punctul nostru de vedere în ce priveşte unele aspecte din raportul corpului de control. Acest demers este unul normal şi nu înseamnă că sunt în conflict cu cineva din punctul meu de vedere!”, a scris Arafat pe Facebook
Conform raportului Guvernului, planul roşu de intervenţie nu a fost declanşat imediat, deşi cel puţin unul dintre apelurile primite conţinea elemente care arătau existenţa unei situaţii foarte grave. Planul a fost declanşat la 22.50, adică la 18 minute de la primele apeluri la 112 şi la 7 minute de la momentul informaţiilor primite de le echipajele aflate la locul intervenţiei.
În aceeași zi în care a fost făcut public raportul, unul din răniții în incendiu a reacționat și a spus că, pentru el, concluziile cuprinse în raport nu reprezintă o noutate.
„S-au lovit de multe ori de elemente din acestea birocratice, pe sistemul „să nu facem, aşa că nu se face”. Acestea sunt nişte lucruri pe care le-am văzut şi eu în seara aceea, le-am văzut trăind acolo în momentele acelea teribile, pentru mine nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere şi că au fost multe lacune în procedurile lor şi mai ales în aplicarea procedurilor”, a spus Victor Dobre.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro