În fiecare an, conform cifrelor comunicate de organele de poliţie, la nivelul UE, se înregistrează aproximativ 30 de milioane de acte criminale, iar numărul victimelor s-ar putea ridica la circa 75 de milioane de persoane. Experţii CE consideră că pentru victime, şocul fizic sau psihologic este cu atât mai mare cu cât acestea nu primesc sprijinul necesar din partea autorităţilor poliţieneşti sau judiciare mai ales atunci când incidentele se produc în străinătate şi când cei agresaţi nu cunosc limba şi sistemul juridic al ţării respective.
Din acest motiv, Comisia, până la elaborarea şi adoptarea unui pachet de măsuri comune, face câteva recomandări care să asigure victimelor acelaşi nivel de protecţie, sprijin şi acces la justiţie în toate ţările din UE. Astfel, autorităţile trebuie să comunice cu victimele într-o limbă pe care o înţeleg iar dacă este necesar, victimelor li se va acorda un ajutor juridic şi financiar. Funcţionarii de poliţie trebuie să fie pregătiţi pentru a trata victimele şi anturajul acestora cu respect şi să le informeze în mod corect cu privire la drepturile lor.
De asemenea organele judiciare vor oferi o protecţie specială victimelor mai fragile, cum ar fi copiii, persoanele handicapate sau victimele violurilor, permiţând acestora, de exemplu, să depună mărturie prin videoconferinţă, pentru a evita confruntarea directă cu agresorul. Comisia Europeană recomandă ca la nivelul UE victimele violenţei conjugale să aibă garanţia că decizia prin care agresorului i se interzice să se apropie de ele le va proteja şi atunci când acestea se deplasează într-o altă ţară din uniune.