Dacă moartea patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a rămas un mister pentru mulți, nu la fel se întâmplă cu afacerile lui. Constrânși de o anchetă care se anunță nu doar lungă, ci și cu sancțiuni foarte dure, angajații lui au început să vorbească despre ce se întâmpla de fapt, și mai ales cine știa că biocidele sunt diluate. Cei care au dezvăluit aceste lucruri sunt chiar oamenii de bază nu doar din Hexi Pharma, ci și din alte companii pe care Condrea le înființase. Vorbim de directorii Flori Dinu și Mihail Leva care ar fi mărturisit în fața procurorilor că diluarea produselor se făcea la ordinul lui Condrea.
Citește și:
Complicitatea acestora va fi dovedită de anchetatori, însă un lucru este cert, planurile lui Condrea cu cei doi directori erau menite să scoată ușor–ușor Hexi Pharma de pe piață și s-o înlocuiască cu o altă firmă producătoare de biocide care nu avea în spate nicio problemă. Aici a intervenit pentru început Mihail Leva, directorul de producție de la Hexi Pharma, care a înființat o firmă nouă la sfârșitul lui 2014, cu activitate declarată producția de biocide de înaltă calitate, denumită Bizchim SRL.
Rețeta pe care a urmat-o această companie a fost la indigo după cea care a funcționat și firma-mamă. Adică firma secretă Bizchim a încercat să contracteze fonduri europene în valoare de un milion de euro, cererea fiindu-i însă respinsă în primă fază. Sediul acestei companii a fost înregistrat într-una din casele lui Dan Condrea, pe care o avea într-un cartier privat din Otopeni, gard în gard cu laboratorul fostului patron, Unilab, cel care-i verifica produsele lui Condrea.
În această casă nu exista nici o activitate, iar martorii spun că acolo venea Condrea să cânte la chitară în zilele lui bune. Planurile i-au fost date peste cap când au început dezvăluirile de Hexi Pharma, iar pe 19 aprilie, când fostul patron a aflat că vor urma dezvăluiri despre activitatea Hexi Pharma, a decis să închidă și Bizchim SRL.
Scheme ilegale
Ancheta în cazul dezinfectanților ar putea trece granița dacă procurorii vor ancheta inclusiv firmele care au certificat produsele Hexi Pharma. După cum Libertatea a dezvăluit săptămâna trecută, una dintre aceste companii care a atestat trei dintre dezinfectanți este o companie farmaceutică din Republica Moldova care face obiectul unei anchete internaționale, fiind suspectată inclusiv că falsifică medicamente. DitaEst Farm este numele ei și are legături foarte interesante cu România.
Citește și:
Patronul firmei, Iurie Chirtoacă, și soția acestuia, Svetlana, au preluat compania de la doi cetățeni români, Cornel Mircea Opriș și Adrian Roland Țăruș. Premierul Moldovei, Pavel Filip, a solicitat informații despre ancheta în care a ajuns firma DitaEst Farm, cea care a acreditat produse Hexi Pharma, și care, spun anchetatorii moldoveni, ar fi implicată într-o inginerie financiară care se desfășoară și pe teritoriul României, Ucrainei și Bosniei-Herțegovinei.
”În investigație se menționează schemele ilegale utilizate pe piața farmaceutică din Moldova, făcându-se referire la țara vecină Ucraina și România”, a declarat oficialul pentru o publicație din republică, la scurt timp după scandalul dezinfectanților.
DitaEst Farm, firmă ce furnizează medicamente și în România, este acuzată că împreună cu o altă firmă farmaceutică bosniacă ar fi produs un prejudiciu de 13 milioane de dolari și nu doar atât. Despre unele dintre medicamente s-a discutat că ar fi fost contrafăcute. Cinci dintre reprezentanții companiei din Bosnia Herțegovina au fost deja arestați. Iurie Chirtoacă și soția lui Svetlana au obținut inclusiv cetățenie română, astfel: Iurie în 2015, în timp ce soția lui în 2012. De asemenea, aceștia desfășoară inclusiv afaceri imobiliare în România, cu Adrian Roland Țăruș, cel de la care a preluat compania farmaceutică.
Citește și:
- Dan Condrea lasă în urmă o avere de 110 milioane de lei. „Cameleonul” de la Hexi Pharma are case, firmele făceau profit, iar banii din Cipru sunt cireașa de pe tort
- EXCLUSIV / Enigmele care învăluie accidentul lui Condrea, explicate de foști polițiști și specialiști în psihologie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro