Locuiesc cu chirie in Suceava si au inceput lucrarile de mansardare a blocului. Zgomotul e insuportabil. Eu, fiind chirias, nu beneficiez de nici un avantaj din ridicarea mansardei. Exista normative care sa reglementeze nivelul zgomotului si intervalul orar in care se poate lucra?
Simion Maierean, Suceava
Raspuns: Toate neplacerile create de lucrarile din bloc trebuie in primul rand sa le aduceti la cunostinta proprietarului apartamentului, care are obligatia sa contacteze presedintele Asociatiei de Proprietari in scopul reglementarii situatiei atat cu privire la zgomot, cat si cu privire la respectarea programului de liniste si odihna.
Am ajutor de caldura 157 de lei, dar administratorul nu vrea sa imi scada aceasta suma din intretinerea pe martie, ci doar 80 de lei. Daca mi-a fost acordata reducerea asta, ce drept are el sa o refuze?
Tina Enea, Bucuresti
Raspuns: Ajutorul social pentru caldura de care puteati beneficia a fost in functie de valoarea calculata a caldurii pentru luna martie. Primaria a stabilit ca plafon maxim pentru dv. suma de 157 lei, dar in conditiile in care costul caldurii a fost mai mic decat 157 lei atunci si ajutorul a fost mai mic. Nu aveati cum sa primiti un ajutor pentru caldura de 157 lei atata timp cat valoarea caldurii facturata a fost 80 de lei. Sunt sigur ca la mijloc este o neintelegere.
Ce pot face in cazul in care Adunarea Generala a Asociatiei de Proprie-tari hotaraste ca proprietarii in apartamentul carora nu locuieste nimeni in mod curent sa plateasca apa calda/ rece pentru o persoana la nivel maxim pausal, iar instanta de judecata spune ca hotararea si pretentia sunt legale si respinge contestatia?
Ion Scurteli, Bucuresti
Raspuns: Adunarea generala a proprietarilor nu poate hotari masuri care incalca prevederile legale in materie. Ceea ce s-a hotarat in cadrul asociatiei dv. e nelegal, abuziv si discriminatoriu, iar proprietarii vizati sunt prejudiciati. Fapta e de natura penala, raspunderea apartinand tuturor celor care au aprobat aceasta regula. Pe cale civila instanta a fost indusa in eroare prin obiectul actiunii si continutul dosarului.
Locuiesc la etajul 4, intr-un bloc cu 4 etaje. De anul trecut s-a pus problema repararii terasei, iar administratorul a zis ca se va rezolva. Acum vine cu ideea sa vorbim noi cu ceilalti proprietari pentru strangerea sumei de care e nevoie. Nu este de datoria dansei sa rezolve problemele ce tin de bloc?
Ionut Morusu, Bucuresti
Raspuns: Raspunderea pentru nerepararea terasei apartine, in ordine: administratorului, presedintelui, comitetului executiv si adunarii generale. Daca administratorul nu a raportat in scris presedintelui necesitatea repararii terasei, atunci raspunderea ii apartine acestuia in totalitate. ?n acest caz administratorul poate fi penalizat prin imputarea intregii pagube create dv. de aceasta situatie.
Specialistul nostru,
Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, ww.fapr.ro