UPDATE ora 15.30 Șeful statului a spus după ședința CSAT că fenomenul migraţionist, care s-a intensificat destul de mult în 2015, nu mai este ceva extraordinar, fiind discutat un raport în acest sens.
„Am analizat un raport al Ministerului Afacerilor Interne privind evoluţia fenomenului migraţiei, în special, sigur, migraţia ilegală. Acest fenomen migraţionist, care s-a intensificat neaşteptat de mult în 2015, nu mai este demult ceva extraordinar, ci a devenit ceva cu ce trebuie să ne confruntăm zilnic. Şi acesta a fost mesajul meu pentru cei din Ministerul Afacerilor Interne – să ieşim din paradigma că vorbim de o criză limitată în timp şi să ne pregătim să facem faţă acestei mişcări migraţioniste pentru mulţi ani de acum înainte”, a afirmat şeful statului.
Potrivit acestuia, din datele de la Uniunea Europeană şi de la serviciile cu care ţara noastră colaborează, servicii de intelligence, nu există niciun indiciu că această presiune migraţionistă se va diminua.
„Avem în continuare, în special din Africa, semnale care trebuie să ne menţină în alertă. Nu avem din păcate semnale pozitive în ce priveşte războiul din Siria, aşadar ceea ce trebuie să facă MAI este să fie bine pregătit şi pentru cei care vor încerca ilegal să pătrundă pe teritoriul ţării noastre, dar şi pentru cei care vor fi relocaţi în baza deciziei care s-a luat la nivel european”, a detaliat Klaus Iohannis.
CSAT a aprovat și raportul de activitate al SRI pe 2016. Șeful statului a spus că este un ”raport complet, bine documentat şi care a arătat o dată în plus cât de importantă este munca pe care o depune SRI pentru a ne apăra de terorişti”.
Klaus Iohannis a mai spus că, în cadrul şedinţei CSAT, a fost avizată şi Cartea Albă a Apărării pe 2017, „un document care a fost găsit foarte bun şi oportun”.
UPDATE ora 14.20 Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a fost majorat numărul forțelor puse la dispoziție, pentru acțiunile din afara țării. Estevorba despre un număr maximal de 1.793 de persoane, militari și civili care pot participa la misiuni din partea MApN, și peste 1000 de persoane, din partea MAI.
”În realitate, acum nu sunt atâtea persoane angajate și probabil nu vor fi nici în anul 2018, dar cu toții am văzut că situațiile se pot schimba de la zi la alta și vrem să ne asigurăm că avem o marjă pentru a suplimenta numărul celor care merg în misiuni”, a mai spus Klaus Iohannis, precizând că a mai fost stabilit un număr de militari și civili, în așteptare, pe teritoriul național, și care pot fi alocați suplimentar.
UPDATE ora 13.40 Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, de la ora 14,15, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Este prima şedinţă a CSAT la care participă premierul Mihai Tudose, precum şi noii miniştri Adrian Ţuţuianu (Apărare), Mihai Fifor (Economie) şi Ionuţ Mişa (Finanţe).
CSAT este condus de preşedintele Klaus Iohannis. Din Consiliu mai fac parte premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şeful SRI, Eduard Hellvig, adjunctul directorului interimar al SIE, Silviu Predoiu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor și şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.
”Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la: implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate şi apărare); forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2018; activitatea Serviciului Român de Informaţii în anul 2016; regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă; Carta albă a apărării; planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026; evoluţiile recente ale fenomenului migraţiei şi principalele măsuri implementate la nivel naţional”, a anunţat Adminstraţia Prezidenţială.
În cadrul şedinţei prezidate de către preşedintele Klaus Iohannis vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.
Precedenta şedinţă a Consiliului a avut loc pe 21 martie.
Foto: Presidency.ro
Citește și: Avertisment șocant! „Donald Trump ar putea transforma Pământul în Venus”