Mergi direct la conținut »
Coreea de Nord a efectuat două noi teste cu rachete! Un proiectil a căzut în Marea Japoniei
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Coreea de Nord a efectuat două noi teste cu rachete! Un proiectil a căzut în Marea Japoniei

Coreea de Nord a efectuat două noi teste cu rachete! Un proiectil a căzut în Marea Japoniei

Coreea de Nord a testat miercuri dimineață două rachete cu rază medie de acţiune puternice, una după alta, pe coasta de est a țării. Anunțul a fost făcut de Ministerul sud-coreean al Apărării și oficiali SUA, care au precizat că una dintre lansări a eşuat, iar cealaltă rachetă a parcurs 400 de kilometri, informează CNN.

Rachetele lansate ar fi de tip Musudan, cu rază de acţiune intermediară, și au fost lansate din portul orașului Wonsan, a anunțat Dave Benham, un purtător de cuvânt de la Comandamentul forțelor SUA din Pacific
„Potrivit rezoluției Consiliului de Securitate ONU, orice lansare ce include tehnologie balistică încalcă tratatul și considerăm că aceste testări sunt o provocare clară pentru noi”, a declarat ministrul sud-coreean, Jeong Joon Hee.
Totodată, Departamentul de Stat american a condamnat aceste tiruri cu forţă şi a subliniat, de asemenea, că este vorba despre o încălcare clară a rezoluţiilor ONU care interzic Phanianului să folosească orice tehnologie balistică.
Racheta de tip Musudan, care are o rază de acţiune de 2.500 până la 4.000 de kilometri, ar putea atinge Corea de Sud şi Japonia, dar şi Insula Guam din Oceanul Pacific, unde se află baze americane.

Primul test a avut loc cu puţin înainte de ora locală 6.00 racheta zburând doar 150 de kilometri, fiind o lansare eșuată. Însă, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, cea de a doua rachetă, lansată două ore mai târziu din aceeaşi localitate a zburat 400 de kilometri deasupra Mării de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei. Coreea de Sud şi Statele Unite efectuează analize suplimentare privind aceste două lansări.

Coreea de Nord a încercat fără succes de patru ori în acest an să lanseze Musudan, care ar avea o rază de 2.500 la 4.000 de kilometri, însă o lansare reuşită ar reprezenta un pas înainte important pentru Coreea de Nord, care caută să se doteze cu o forţă nucleară capabilă să atingă continentul american.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat că aceste ultime tiruri nu vor face altceva decât să accelereze eforturile comunităţii internaţionale de a opri programul ilicit de înarmare a Phenianului.
Cu toate acestea, în urma testelor Japonia este în alertă. Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat că acest tip de teste este „intolerabil”, fiind „o amenințare serioasă”, în condițiile în care au loc în ciuda sancțiunilor internaționale.

Acest tip de rachetă a fost dezvăluit în cursul unei defilări militare la Phenian, în 2010, însă nu a fost niciodată testat cu succes.

Close
Închide
  Close