Mergi direct la conținut »
Sondaj INSCOP - Principalele amenințări la adresa României: corupția, o nouă criză economică și Rusia
Ştiri Libertatea > Ştiri > Sondaj INSCOP - Principalele amenințări la adresa României: corupția, o nouă criză economică și Rusia

Sondaj INSCOP – Principalele amenințări la adresa României: corupția, o nouă criză economică și Rusia

Cea mai mare amenințare pentru România în viitorul apropiat o reprezintă corupția, urmată de o nouă criză economică și de un război în zonă. De asemenea, peste 60 la sută dintre români cred că Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS. 

Majoritatea celor chestionați e de părere că Ungaria acţionează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei. Aproape o jumătate din populaţie crede că aderarea la Uniunea Europeană a adus României mai degrabă avantaje. Aproape 85% dintre românii vor consolidarea parteneriatului cu SUA sau menţinerea sa la acelaşi nivel.

Întrebaţi care ar fi cea mai mare ameninţare pentru România în viitorul apropiat, 35 la sută dintre români aleg corupţia, 18,9 la sută o nouă criză economică, 15,4 la sută un eventual război în zonă şi 13,9 la sută scandalurile provocate de clasa politică. 8,5 la sută aleg dezastre naturale, 5,2 la sută terorismul, 0,7 la sută iredentismul unor ţări din zonă şi 2,5 la sută nu ştiu sau nu răspund, conform sondajului INSCOP.

Studiul mai arată că 64,4 la sută dintre români cred că Rusia a fost şi rămâne principala ameninţare la adresa securităţii României. De asemenea, 62,6 la sută consideră că Ungaria acţionează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei, într-o formă sau alta. 59,2 la sută dintre cei chestionați cred că România ar trebui să aloce mai mulţi bani de la buget pentru Apărare, în vreme 58,2 la sută sunt de părere că Ungaria se amestecă într-un mod nepermis în treburile interne ale României.

În schimb, în topul ţărilor vecine care pot fi considerate şi prieten conduce Republica Moldova cu 78,5 la sută, urmată de Bulgaria, cu 59 la sută şi Serbia cu 50 la sută. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Ucraina şi Ungaria cu 40 la sută, respectiv 27,1 la sută.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Părerea românilor despre aderarea la Uniunea Europeană

Aproape o jumătate dintre români (49,2 la sută) consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje, între vreme ce 35 la sută cred că nu a adus nici avantaje și nici dezavantaje. De cealaltă parte, 12 la sută spun că acest lucru a adus mai degrabă dezavantaje. 3,7 la sută nu știu sau nu răspund.

În contextul în care România şi Statele Unite ale Americii au încheiat un parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, 44,8 la sută dintre români sunt de părere că relaţiile dintre România şi Statele Unite ale Americii ar trebui să devină şi mai apropiate, iar 39 la sută să rămână aşa cum sunt.

Doar 5,7 la sută dintre repondenți cred că relaţiile dintre România şi Statele Unite ar trebui să fie mai puţin apropiate. 10,6 la sută reprezintă non-răspunsuri, conform studiului INSCOP.

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”
Recomandări

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”

România şi NATO

Majoritatea românilor (61,4 la sută) este de părere că NATO are interesul ca România să fie un stat puternic. 57,1 la sută sunt de aceeaşi opinie în ceea ce priveşte Republica Moldova, 53 la sută în privinţa Uniunii Europene şi 49,6 la sută în privinţa SUA.

Doar 17,4 la sută dintre români consideră că Ucraina are interesul ca România să fie un stat puternic, în timp ce 30,6 la sută sunt de părere că statul vecin are interesul ca România să fie un stat slab. 60,2 la sută cred că Ungaria are interesul ca România să fie un stat slab şi 65 la sută sunt de aceeaşi părere în privinţa Rusiei.

De asemenea, 76,6 la sută dintre persoanele chestionate consideră mai degrabă un avantaj economic faptul că România are ieşire la Marea Neagră, în timp ce 17,1 la sută sunt de părere că e mai degrabă un dezavantaj fiindcă suntem la ganita NATO/UE, fiind expuși unor amenințări la adresa securității naționale.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

În privința politicii internaţionale, 65,8 la sută dintre români se informează din ştirile de la televizor, 22,1 la sută de pe Internet, 3,6 la sută de pe reţelele sociale şi 2,1 la sută din reviste de specialitate. 6,1 la sută nu sunt interesaţi deloc de genul acesta de subiecte, iar 0,3 la sută nu ştiu sau nu răspund.

Barometrul de opinie publică a fost realizat la nivel naţional de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 la sută, la un grad de încredere de 95 la sută.

 

Citește și:

Ucisă într-un dosar de omor, înviată din vorbe de procuror! Se redeschide misteriosul caz al Adinei Motaș, o adolescentă de 16 ani, dispărută fără urmă acum șase ani


 

Close
Închide
  Close