• Adina Motaş avea 16 ani în luna martie a anului 2013, când a dispărut fără urmă.
  • Înainte să dispară, fata s-a întâlnit cu un medic pe care îl şantaja, spunând că va dezvălui legătura lor amoroasă.
  • A fost deschis un dosar de omor, iar medicul chirurg a devenit principalul suspect.
  • Chirurgul a picat testul poligraf la întrebarea “Tu ai omorât-o pe Adina?”.
  • Dosarul a fost clasat, redeschis şi verificat, iar acum se ocupă de el prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.
  • După ani de liniște, dintr-o dată procurorul le spune părinţilor că fata ar trăi, că e în Italia, dar că nu mai vrea să vină acasă.
  • Libertatea reia acest caz straniu, în care, de fiecare dată când părinții ajung la limita răbdării, cineva le transmite să stea liniștiți, că fata e bine.


de Adriana Oprea
Elena Motaş poate să plângă în linişte doar după-amiaza, între orele 13.00 şi 16.00. Atunci, bătrânii de care are grijă, într-o casă din zona Toscana, dorm, nu sunt deranjați de zgomot și nici nu-i văd lacrimile.

Cei doi italieni trecuţi de 90 ani au nevoie de o badantă fără probleme personale, o femeie fără învoiri pentru vechi probleme nerezolvate. Iar ea are nevoie de un salariu cu care să-şi crească băiatul de 11 ani, rămas în România, în grija părinţilor ei, şi din care să achite onorariul avocatei care o ajută cu dosarul Adinei, feta ei dispărută. Un schimb cinstit. Slobode, lacrimile i-ar încurca pe toţi.

Vie în declaraţii, moartă în căutări

Acasă, în comuna Ciocani din Vaslui, Elena muncea cu ziua ca să-și crească cei trei copii. N-ar fi izbutit vreodată să-şi permită un avocat, iar singură nu pricepea mare lucru din ce scria în ordonanţele şi motivările în care apărea numele fiicei ei dispărute în 2013.

Pentru bani a plecat în Italia, acum 5 ani. Şi de atunci îngrijeşte de bătrâni, ca să fie sigură că cineva veghează, aşa cum se cuvine, asupra anchetei.

Elena Motaș, mama fetei de 16 ani dispărute din 2013

Elena Motaș, mama fetei dispărute din 2013

În Italia nimeni nu ştie că Adina, fata ei, e dispărută de 6 ani. Dacă o văd necăjită şi o întreabă ce are, bătrânilor le spune că-i e dor de familie. Şi ei o cred.

Când le spun bătrânilor din Italia că îmi e dor de copii, ei îmi răspund că pot să mă văd cu ei pe telefon. Nu le-am spus că am o fată de care nu mai știu nimic de 6 ani
Elena Motaș, mama Adinei

Dispariţia în împrejurări suspecte a fiicei ei face obiectul unui dosar de omor instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Multă vreme n-au avut nici o veste. Dar dintr-o dată, de aproape un an, procurorul le tot spune, şi ei, şi soţului ei, că fata lor trăieşte şi că e în Italia. Adică acolo, aproape de ea.

Numai că două fapte seci spun altceva:

1. Adina Motaş încă figurează dispărută pe site-ul Interpol, ceea ce înseamnă că nu a fost localizată.

2. Iar poliţiştii din Vaslui se pregătesc să-i caute cadavrul la 7 metri adâncime, pe fundul unui baraj, ceea ce, de asemenea, trădează faptul că nu știu unde e.

Pe stăzile din Italia, Elena îşi caută cu privirea fata, ca şi când ea ar fi vie. Şi o plânge în acelaşi timp, ca şi cum ar fi moartă.

De ce, atunci, procurorul le spune părinților că fata e vie? Tot acest caz a fost ciudat de la început.

Ultimele imagini cu Adina în viaţă

Motaş Adriana Elena – Adina, cum îi spuneau apropiaţii – avea 16 ani şi era elevă în clasa a X-a la Colegiul Al. Ioan Cuza din Bârlad. Locuia în comuna Ciocani, aşa că făcea în fiecare zi naveta cu microbuzul spre şcoală.

Ştia că mama o aşteaptă îngrijorată, aşa că o suna de fiecare dată atunci când întârzia. “Îmi zicea «Mamă, vezi că n-am prins microbuzul ăsta, vin cu următorul», mă ştia că stau cu sufletul la gură”, mărturiseşte Elena Motaş. Uneori, fata rămânea peste noapte la Bârlad şi le spunea părinţilor că doarme la o prietenă sau că merge la vreo petrecere.

Adina a dispărut într-o zi de marţi, 5 martie 2013. Camerele de supraveghere video amplasate lângă liceu au surprins ultimele imagini în care apare fata.

Într-un Mitsubishi Pajero cu chirurgul

La ora 15.48, în ultima pauză dintre ore, Adina iese din curtea şcolii şi urcă într-un Mitsubishi Pajero, pe scaunul de lângă şofer. În imagini apare şi numărul de înmatriculare al maşinii, iar poliţiştii care investighează dispariţia îl identifică pe şofer: O.M., medic chirurg la Spitalul de Urgenţă din Bârlad.

Vom proteja identitatea celui care a fost principal suspect în acest caz de omor, pentru că el a fost scos de sub acuzare de către organele de cercetare penală.

Relații indecente între medic și pacienta de 15 ani

O.M. o cunoştea pe Adina din vara lui 2012, când i-a operat un furuncul. În septembrie, a avut-o din nou pacientă, pentru apendicită.

În faţa anchetatorilor, medicul de 40 de ani a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu  pacienta lui, care avea atunci doar 15 ani, motivând că „minora i-a propus”.

Mai mult, în ianuarie 2013, O.M. a ajutat-o pe adolescentă să facă o întrerupere de sarcină, apelând la ajutorul unui prieten, medic ginecolog.

La începutul lui 2013, prietenul Adinei, T. Ştefan, a aflat de această relaţie şi a venit cu ideea şantajului. O.M. e celebru în Bârlad. E un medic cunoscut, iar atunci deţinea şi funcţia de consilier local. E căsătorit şi tată a doi copii.

Vizită de șantaj

În ziua de 3 martie 2013, T. Ştefan şi Adina îi fac o vizită la spital, iar fata îi mărturiseşte lui O.M. că prietenul ei o obligă să-i ceară bani, ca să nu facă publică relaţia. Medicul îi spune că are treabă şi că nu poate vorbi cu ea. Seara, cei doi îl urmăresc cu maşina. Într-o parcare, fata merge din nou singură la el, iar medicul îi promite că vor discuta.

Luni, 4 martie, fata pleacă de acasă spre Bârlad cu microbuzul. Are la ea o geantă de şcoală cu caiete şi un portmoneu în care-şi ţinea buletinul, abonamentul pentru transport şi pe cel de la biblioteca liceului. Seara, ea îşi sună mama şi îi spune că rămâne în oraş, pentru petrecerea unei colege, dar merge acasă la prietenul său T. Ştefan. Toată ziua, îl sună şi-i trimite mesaje medicului O.M..

Dispariția

Marţi, 5 martie 2013, la ora 6.30 dimineaţa, O.M. îi trimite un SMS Adinei şi o întreabă despre ce sumă e vorba. “3.500 de lei”, îi răspunde fata. “Ne vedem după-amiază”, promite medicul.

La şcoală, Adina împrumută telefonul unei colege, pentru că al ei se descărcase. Îl sună mai întâi pe prietenul ei, cu care stabileşte să se întâlnească la ora 16.30, după terminarea cursurilor. Apoi îl sună de mai multe ori pe O.M.. Ultimul apel către el e la ora 15.48. Zece minute mai târziu, fata urcă în maşina acestuia şi dispare fără urmă.

Poliția a mers pe varianta fugii de acasă

Văzând că ea nu mai apare, seara părinţii o sună pe telefonul mobil. Era închis. Imediat, merg şi anunţă dispariţia la poliţie, dar cei de aici presupun că fata a fugit de acasă.

A doua zi, mama începe să facă singură investigaţii printre colegii de la liceu, iar cea mai bună prietenă a Adinei îi mărturiseşte teribilul secret, despre relaţia cu O.M.. Femeia merge la cabinetul medicului, ca să-l întrebe unde  e Adina.

Când i-am spus cine sunt, s-a schimbat la faţă. A lăsat privirea în pământ şi n-a mai ridicat-o
Elena Motaș

Sesizarea dispariţiei Adinei Motaş a fost înregistrată la poliţie în ziua de 8 martie 2013. A doua zi, O.M. a depus şi el o plângere, prin care reclama că fata l-ar fi şantajat. Pe 20 mai 2013, e deschis un dosar de omor in rem, iar O.M. devine principalul suspect.

„Am lăsat-o într-un scuar”

Medicul le-a declarat anchetatorilor că, după ce fata s-a urcat în maşina lui, a anunţat-o că n-are decât 2.000 de lei, iar Adina i-a spus că e în regulă.

Apoi, ea l-a rugat să o ducă la ieşirea din Bârlad spre Bucureşti şi să o lase în intersecţia cu drumul ce merge spre Podul Turcului. Au mers cu maşina acolo, iar ea ar fi coborât dincolo de sensul giratoriu, într-un scuar. Iar de atunci, susţine medicul, nu a mai văzut-o.

Timpii verificați de poliție confirmă versiunea medicului. Pentru că fata urcase în maşina lui, conform camerelor de supraveghere video stradale, la 15.48. După circa jumătate de oră, medicul şi-a folosit unul dintre telefoane şi a fost localizat în aria de acoperire din zona Podul Turcului (Vrancea), la 29 km de ieşirea din Bârlad.

O.M. a declarat că, după ce a lăsat-o pe Adina, el a mers în localitatea Bădeana, unde are o proprietate.

A fost cercetat și prietenul fetei

Chirurgul n-a fost singurul suspect din dosar. Şi T. Ștefan, prietenul fetei, a fost verificat de anchetatori. Era cu 8 ani mai în vârstă decât Adina, nu avea un loc de muncă şi pleca des în străinătate. Dar el a trecut testul poligraf şi, cum nu existau alte indicii, i-a convins pe anchetatori că nu are nimic de ascuns.

Suspectul: „M-am gândit să plătesc pe cineva ca să mă scape de fată”

Chirurgul, în schimb, a fost inconstant în declaraţii.

“La un moment dat, a afirmat că atunci când a dus-o pe adolescentă la marginea oraşului ar fi predat-o la trei indivizi şi că ar fi dat suma de 4.000 de lei ca să-l scape de ea. Ulterior, chirurgul a revenit asupra acestei declaraţii şi a spus că a fabulat pe motiv că este labil psihic”, declara pentru întreaga mass-media, în iulie 2013, procurorul de caz de atunci, Alice Ruja.

“Totuşi, într-o declaraţie scrisă existentă la dosarul de anchetă, medicul susţine că s-a gândit să plătească pe cineva ca să-l scape de adolescentă. El a devenit principalul suspect pentru infracţiunea de omor după ce a căzut testul poligraf, motiv pentru care am decis şi efectuarea de percheziţii în vederea căutării de indicii sau probe cu privire la dispariţia minorei”, spunea procurorul.

La percheziții, procurorul de caz a defilat cu principalul suspect prin fața camerelor de filmat ale televiziunilor

La percheziții, procurorul de caz a defilat cu principalul suspect prin fața camerelor de filmat ale televiziunilor

Mama a cerut ajutorul Parchetului General

Au fost verificate locuinţele şi autoturismele medicului, dar anchetatorii n-au găsit nici cadavrul fetei, nici urme de sânge. Fără probe directe, cazul a intrat pe linie moartă.

În noiembrie 2013, Elena Motaş a trimis o adresă la Parchetului General, solicitând preluarea dosarului de investigatorii de la București.

Ea explica faptul că O.M. e o persoană cunoscută în Vaslui și că ar putea influenţa buna desfăşurare a anchetei.

Dosarul a fost cerut spre analiză în Capitală, dar în februarie 2014 el s-a întors la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Câteva zile mai târziu, procurorul Alice Ruja a dispus clasarea cauzei.

SMS-ul care a închis dosarul

“Puf nu fi suparat. Am plekat sa te acoper pe tn. Sunt bn la Buc lucrez la un club. Ast e tel la colega mea. Vb. cu mama si zi ca ma intorc cand se termina tot. Adina”

Acesta este mesajul care l-a convins pe procurorul de caz că Adina trăieşte. El a fost primit de T. Ştefan, prietenul ei, în ziua de 18 martie 2013, deci la două săptămâni după dispariţia fetei.

Pentru trimiterea SMS-ului a fost folosită o cartelă pre-pay cumpărată şi activată în luna decembrie 2012.

Cartela a fost folosită doar pentru a trimite acest mesaj, în 18 martie. Mai mult, anchetatorii au stabilit că în telefonul în care s-a folosit cartela nu au mai fost introduse alte cartele. Puțin probabil ca așa să arate telefonul prietenei.

Nu a putut fi identificată persoana care a achiziţionat cartela, dar s-a putut stabili că ea a fost cumpărată din Bârlad, iar mesajul a fost trimis tot din Bârlad, nu din București, cum spunea “Adina” în mesaj.

În ordonanţa de clasare, procurorul de atunci era convins că Adina e cea care a scris SMS, motivând că din două bileţele găsite în casa fetei “se observă că minora foloseşte litera «k» în loc de litera «c»”, dar şi că “îi spunea prietenului său, ca şi nume de alint, «Puf»”.

Când a dispărut, în 2013, Adina Motaș avea la ea doar geanta de şcoală

Când a dispărut, în 2013, Adina Motaș avea la ea doar geanta de şcoală

Trimiterea unor mesaje/SMS-uri false, pentru liniştirea familiilor celor dispăruţi şi pentru derutarea anchetei, e o tehnică veche, folosită şi de criminali în serie, precum Ţigănilă & Barbu (Argeş) sau George Ionuţ Nicolae (Braşov).

De ce ar fi cumpărat Adina din decembrie 2012 o cartelă pe care avea s-o folosească doar peste trei luni? Îşi plănuia încă de atunci fuga de acasă? Când a dispărut, avea la ea doar geanta de şcoală.

În susţinerea ipotezei că Adina trăieşte, procurorul Alice Ruja a adus ca argument, în ordonanţa de clasare, şi declaraţiile a trei martori care susţineau că ar fi văzut-o pe fată în Bârlad după data dispariţiei, în a doua jumătate a lunii martie.

Între timp însă, dosarul a fost redeschis. Și, pentru părinți, a apărut această veste fulgerătoare a faptului că fata trăiește. E exact ca SMS-ul care a venit la momentul potrivit acum 6 ani.

Citește partea a doua:

Cazul fetei dispărute – procurorul îi asigură pe părinți că fata e în viață, dar mama și tatăl spun că cel care profită e doar chirurgul, principalul suspect!

Google News Urmărește-ne pe Google News