“Nu mi se pare nimic anormal. E adevărat, este cimitirul satului, da, nu este terenul meu personal, dar ce era să fac? Să las să crească bălării? Am pus şi grâu… Acum am cartofi. După ce se fac cartofii, pun varză, apoi, la toamnă, iar cartofi. Eu mănânc de aici. Când o fi, la recoltă, vă chem şi vedeţi că eu mănânc de acolo”, ne-a declarat Marin Manea, preotul din satul Poiana de Jos. “Şi dacă mâine, Doamne fereşte!, mor trei-patru oameni, ce faceţi, că nu mai aveţi loc în cimitir?”, îl întrebăm pe popa Marin. Răspunsul ne-a lăsat mască: “Dacă e nevoie, scoatem 10 rânduri de cartofi şi facem cavouri, care-i problema?”. “Are 12 hectare de pământ, maică, dar nu se mai satură. A ajuns să cultive şi în cimitir, nu se gândeşte că-l bate Dumnezeu. E păcat pentru sufletele alea care se odihnesc acolo. Intră cu tractorul şi ară fără să-i pese de nimic”, îşi spune oful o bătrânică din sat.
«Se fac mai mari de la zeama morţilor»
Lasă sapa de pe umăr şi continuă: “Eu nu aş mânca aşa ceva. Dar nici el nu o face, pentru că vinde tot la Bucureşti, în piaţă. Voi, bucureştenii, mâncaţi de aici, din cimitir”. Un alt sătean, Nicu, îi ţine însă partea preotului: “Cresc mai mari cartofii, de la zeama morţilor. Îngrăşământ natural! Eu am furat şi am mâncat şi cartofi, şi varză. Şi parcă au un gust mai bun”.
Ce zic oamenii din sat
Maria: “Vinde, ia banii, îi bagă în buzunar şi mai şi cere la lume să-i dea bani pentru termopane, să pună la biserică”.
Ion: “Cartofii îi vinde la Bucureşti, nu îi mănâncă el. Eu n-aş mânca nimic din cimitir, sunt cartofi blestemaţi”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!