„Ştim că nicotina poate avea un impact imediat asupra creierului, dar mai ştim şi că nu toţi adolescenţii care încearcă să fumeze devin dependenţi”, a declarat autorul studiului, Joseph DiFranza, de la Universitatea din Massachusetts, din Statele Unite ale Americii, preluat de Mediafax.
Potrivit specialistului american, faptul că o parte dintre tinerii care fumează pentru prima oară se simt relaxaţi după prima ţigară, arată că în creier există anumiţi centri care dictează dependenţa de nicotină. ”Tinerii încep să fumeze mai ales din cauza anturajului, dar şi când au stări depresive, doresc să încerce ceva nou sau sunt tentaţi reclamele la ţigări, dar nu toţi devin fumători înrăiţi. Răspunsul creierului la prima doză de nicotină este cel care determină sau mai bine zis prezice dependenţa, dar sunt si multe cazuri în care dependenţa de nicotină apare cu timpul”, a susţine DiFranza.
Cercetătorul consideră că nicotina acţionează asupra centrilor din creier care generează sentimentul de poftă, iar acesta este resimţit ca o relaxare. În momentul în care drogul este absent, se creează sentimentul de poftă. „Pofta este dorinţa de a repeta o experienţă plăcută trăită prin intermediul unui drog”, a spus DiFranza.
La studiul făcut de el pe parcursul a patru ani, au participat 1.000 de adolescenţi. Dintre aceştia, 217 au încercat să fumeze, iar o treime dintre ei au trăit un sentiment de relaxare după prima ţigară fumată. Două treimi dintre adolescenţii care au experimentat fumatul au devenit dependenţi şi doar o treime au refuzat să mai fumeze.