1 Impune regulile tale proprii.
Chiar dacă nu e mereu uşor, un părinte trebuie să-şi impună propriile reguli. Numai tu vei decide dacă vei cumpăra sau nu un cadou pentru copilul tău, şi nu invers. Astfel, cel mic va înţelege că trebuie să respecte deciziile tale şi acum, şi pe viitor.
2 Nu încerca să acoperi lipsurile.
Când plănuieşti cumpărarea cadourilor nu te gândi că astfel vei compensa ceva ce nu îi poţi oferi copilului tău: mai mult timp, mai multă atenţie şi afecţiune. Răsfăţul exagerat cu anumite prilejuri are efecte nefaste pe termen lung.
3 Nu te justifica.
Dacă ăla mic îţi impune să-i cumperi ceva anume, explică-i că tu eşti cel ce decizi şi că vei cumpăra ce doreşti tu, fără alte justificări. Copilul va trebui să accepte decizia ta, chiar dacă o va găsi injustă.
4 Învaţă să identifici un capriciu.
Mulţi copii fac crize de nervi pentru a-i determina pe părinţi să le cumpere ce îşi doresc în clipa respectivă. E specific copiilor sub 3 ani, care sunt dominaţi de emoţii şi dorinţe. În aceste situaţii, raţiunea nu e potrivită, fiindcă nu va funcţiona. Trebuie să găseşti un şiretlic ca să-i distragi atenţia.
5 Cere-i copilului motivaţii.
Într-un magazin de jucării, copilul tău este captivat de tot ce vede. Tratează-l ca pe un om mare şi pune- l să-ţi explice de ce doreşte o anumită jucărie. Când vei spune nu? Când vei avea impresia că acel obiect îi va servi unei nevoi imediate. Dacă nu e convins sau nu are argumente, cel mic va găsi imediat o alternativă.
6 Fii coerent!
Dacă există o jucărie pe care ai refuzat mereu să i-o cumperi, fiindcă o consideri inutilă sau contravine principiilor tale de educaţie, nu ceda! Nu trebuie să faci excepţie fiindcă este Crăciunul. Când e vorba de regulile educaţiei nu există excepţii. Dacă vei ceda o dată, copilul va profita.
7 Responsabilizează- l!
În cazul în care copilul tău a fost cucerit de o jucărie văzută la TV şi o vrea neapărat, ia-l de mână şi du-l la magazin să o vadă cu ochii lui. În acest fel îl vei face să înţeleagă că dorinţele nu se concretizează singure, din senin. Va putea să-şi dea seama că jucăria nu e chiar aşa de grozavă cum părea şi că e posibil să aibă una identică sau asemănătoare. Astfel îl înveţi să facă o selecţie.
8 Nu concentra toate cadourile de Crăciun.
Mai mulţi părinţi au tendinţa să-şi răsfeţe excesiv copiii de Crăciun, ca şi cum s-au sfârşit ocaziile de a dărui. Îi poţi oferi cadouri şi cu alte prilejuri, explicându-i motivul: când a fost cuminte, a luat o notă bună.
9 Învaţă-l să preţuiască bucuriile mici.
În viaţă nu există doar cadourile. Arată-i copilului tău că sunt 1001 motive de bucurie în viaţă care valorează mult mai mult decât o maşinuţă sau un joc. Preţuieşte momentele petrecute împreună cu el, propunându-i să mergeţi împreună la plimbare, la cinema, la expoziţii.
10 Nu te învinovăţi.
Poate nu îţi este uşor să spui nu, făcându-l pe cel mic nefericit. Sau poate te gândeşti că nu ai făcut destul pentru el. Sunt multe situaţii când mamele, de obicei, se învinovăţesc că au fost indecise vizavi de căile educative. Nu îţi pune prea multe întrebări. Dacă, totuşi, eşti tentată să greşeşti, nu e prea grav până la urmă dacă rămâne o excepţie. Doar este Crăciunul!